Földmaffia: egyre több gyanúsított

Folyamatosan nő a gyanúsítottak száma a területalapú támogatások jogosulatlan igénylésével kapcsolatban.

Dénes Zoltán
2014. 10. 13. 3:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október közepére hatvan főre bővült a gyanúsítottak száma a területalapú támogatásokkal kapcsolatos csalások ügyében – tudta meg lapunk. Az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi főigazgatóságának központi nyomozó főosztálya különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntett kísérlete és hivatali visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást. Ennek során két érintettet előzetes letartóztatásba helyeztek. A NAV tájékoztatása szerint a gyanúsítottak száma folyamatosan nő, ezért a nyomozás október 11-i határidejét jövő év januárjára módosították.

A nyomozás jelenlegi adatai alapján az elkövetői kör tagjai több mint tizennégyezer hektárnyi területet érintően, legalább negyvenhat cég vonatkozásában nyújtottak be jogosulatlan kérelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH).

A 2013-ban kifizetett, hektáronként 69 ezer forint összegű támogatásra figyelemmel ez azt jelenti, hogy amennyiben nem buktak volna le, csaknem egymilliárd forinttal rövidítették volna meg a közkasszát és közvetve a gazdálkodókat, mivel utóbbiak a visszaosztás során ennyivel kevesebb pénzhez juthattak volna. Emlékezetes: az ügyében a Fővárosi Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett kísérletének, valamint hivatali visszaélés gyanúja miatt 2013. október 11-én rendelt el nyomozást. Mint később kiderült, ezt megelőzően komoly titkosszolgálati tevékenység zajlott, amely felderítette az ügyben esetleg érintett személyek és cégek körét. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium akkori államtitkára szerint ezt az eljárást veszélyeztette Gőgös Zoltán szocialista politikus, aki a letartóztatások bejelentése előtti napon állt a nyilvánosság elé az ügy egyes egyoldalúan értelmezett részleteivel.

Az akkor rendelkezésre álló adatok szerint az előző gazdálkodási évben a kifizetőügynökségként tevékenykedő MVH által kezelt uniós földalapú támogatások jogosulatlan igénybevétele céljából a hivatal egy vezető beosztású dolgozója és annak bűntársai szervezett módon követtek el visszaéléseket oly módon, hogy az erre a célra szervezett gazdasági társaságok révén valótlan tartalmú területalapú támogatási kérelmeket nyújtottak be. A közpénzeket csalárd módon megszerezni óhajtók köre nem jutott egy forinthoz sem, miután az időközben megindult büntetőeljárás meghiúsította az átutalásokat. A bűncselekmény elkövetésével alaposan gyanúsítható hivatalvezetőt és három bűntársát 2013. október 11-én gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették. A bíróság az intézkedést megalapozottnak találta, majd valamennyi gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezte.
Hazánk a tavaly lezárt hétéves uniós költségvetési ciklusban, tehát 2007 és 2013 között a közös agrárpolitika keretein belül összesen tízmilliárd euró támogatásban részesült. Ebből 6,565 milliárd euró volt a közvetlen uniós forrás. Ennek legjelentősebb része a gazdálkodók által igényelhető egységes területalapú támogatás (SAPS) volt, amely ebben az időszakban 5,88 milliárd eurót tett ki.

Előreláthatólag a héten indul a területalapú támogatás és a különleges tejtámogatás előlegének kifizetése – jelentette be Fazekas Sándor Jászladányban. A földművelésügyi miniszter elmondta: október 16-tól 177,4 milliárd forint kifizetése kezdődik meg, így SAPS-előlegként 35 351 forint hektáronkénti támogatást, különleges tejelőlegként pedig literenként 4,47 forintot fizetnek ki. A területalapú támogatást mintegy 170 ezer termelő, míg a tejtámogatást további 2500 gazdálkodó fogja megkapni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.