Gyakorlatilag kötelező lesz a forintosítás

Varga Mihály szerint feltételei lesznek annak, hogy valaki megtartsa devizahitelét.

MNO
2014. 11. 10. 15:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetgazdasági miniszter hétfőn újságíróknak azt mondta, hogy a devizahitelek forintosítását előíró törvény kihirdetése után 30 nap áll majd azok rendelkezésére, akik nem szeretnék, hogy devizában jegyzett jelzáloghitelüket forintra váltsák, hogy ezt jelezzék. A miniszter utalt a 2011 óta érvényben levő szigorúbb devizaalapú jelzálog-hitelezési szabályokra, amelyek például előírják, hogy állandó devizajövedelemmel kell rendelkezni ilyen hitelek felvételéhez.

Varga Mihály szerint a kormány csütörtökig elvégzi a végső simításokat a törvényjavaslaton, amelyet pénteken nyújtanak be a parlamentnek. A nemzetgazdasági miniszter szerint a banki ügyfelek döntő többsége a forintosítás mellett dönt majd.

Gyakorlatilag minden érintett devizahitelre kötelező lesz a forintosítás – jelentette be hétfői parlamenti sajtótájékoztatóján a kormányszóvivő.

Kovács Zoltán hozzátette, hogy a bankok minden ügyféllel újratárgyalják a szerződéseket. Emlékeztetett arra, hogy a 2011 óta hatályos törvények devizaalapú jövedelemhez kötik a devizahitel meglétét.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tenderén a devizahitelek forintosításához a kereskedelmi bankok 7,83 milliárd eurónyi ajánlatot adtak be, az MNB az összes igényt elfogadta – közölte a jegybank a honlapján hétfőn. Az MNB közölte: a devizatartalék felhasználására a következő 3 évben fokozatosan kerül sor.

A jegybanki közlemény szerint a kereskedelmi bankok összesen 7,83 milliárd euró megvételére adtak be ajánlatot, melyből 1,63 milliárd euró volt a rövid külső adósságcsökkentési feltételhez kötött eszközre, illetve 6,20 milliárd euró a feltétel nélküli, spot ügylettel kombinált swap ügyletre beadott ajánlatok összege.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.