Naftogaz: Szlovákia felől is jöhetne gáz hazánkba

Az ukrán energiaipari vállalat vezetője szerint így feltölthetnék a magyar gáztározókat.

RZ
2014. 11. 18. 22:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Koboljev úgy fogalmazott, hogy nem kaptak magyarázatot a gázszállítások leállítására a magyar rendszer-üzemeltetőtől, s annak valódi okát sem ismerik, mindössze annyit tudnak, hogy Magyarország néhány nappal azt követően zárta el a csapot, hogy magas rangú orosz tisztviselők Budapestre látogattak. „Lehet, hogy ez csak véletlen egybeesés. Nem tudom” – tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

Andrij Koboljev elmondása szerint a szlovákok teljes mértékben készen állnak, hogy megkezdjék a gázszállítást Magyarországra, a magyar oldalon viszont még teszteket végeznek. Ezek a Naftogaz szerint szeptember eleje óta zajlanak, miközben az Ukrajnát Szlovákiával összekötő interkonnektor beüzemelése és kereskedelmi forgalomba helyezése között mindössze két hét telt el, és a vezeték addig is teljes terheléssel működött.

„Ha a magyar kormány annyira aggódik, hogy több gázra van szüksége a föld alatti tározókban, akkor az interkonnektor erre nagyon jó megoldás lehet” – hangoztatta a Naftogaz vezetője. Ha valóban a gáztározók feltöltése a cél, miért nem üzemelték be a szlovákiai interkonnektort? – tette fel a kérdést Andrij Koboljev. Hozzátette, tudomásuk szerint – miután Szlovákiától is vásárolnak gázt – a Szlovákián keresztül érkező gáz ára sokkal kedvezőbb is annál, mint amennyit Magyarország jelenleg a Gazpromnak fizet. Andrij Koboljev tudatta azt is, ígéretet kaptak arra, hogy Magyarország hamarosan újraindítja a gázszállításokat.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter erre reagálva leszögezte, nem tud arról, hogy a szlovák–magyar interkonnektor átadása késne. Úgy fogalmazott, hogy amint a létesítmény kereskedelmi forgalomba áll, Magyarországnak ismét lehetősége nyílik, hogy ne csak orosz forrásból származó földgázt szállítson Ukrajnának.
A miniszter emlékeztetett, hogy korábban Magyarország szállította a legtöbb földgázt Ukrajnának, ám a kormánynak a magyar tározók feltöltésére is ügyelnie kell.

„Természetesen szolidárisak vagyunk Ukrajnával, segítünk, ahogy tudunk, de nekünk az is felelősségünk, hogy a magyar emberekkel és a magyar gazdasággal foglalkozzunk” – hangoztatta Szijjártó Péter. A politikus hangsúlyozta, addig nem lehet teljes körű energiabiztonságról beszélni Kelet-Közép-Európában, míg nincs észak–déli irányú összeköttetés a tagállamok között. Felidézte, hogy Magyarország ezen a téren megtette a magáét, Szlovákia és Horvátország felé is megépítette az interkonnektort.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.