Orbán Viktor: Az azeri gáz az egész régiónak fontos

Új szintre léptek a magyar–azeri kapcsolatok, a két ország vezetői kedden stratégiai partnerségi megállapodást írtak alá.

2014. 11. 11. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Közös érdekünk és az egyik legfontosabb feladatunk, hogy az azeri gáz eljusson Magyarországra és az egész közép-európai régióba” – jelentette ki kedden Orbán Viktor, miután stratégiai partnerségi megállapodást írt Ilham Aliyev azeri elnökkel a Parlamentben. A kormányfő jelezte: a feladat nem lesz könnyű, a Nabucco ugyanis elbukott, a déli folyosó megépítésében pedig olyan útvonal kapott lehetőséget, amely elkerüli a régiót. Ezért a miniszterelnök szavai szerint kulcskérdés, hogy „szót értsünk” a horvátokkal, és a vezetékeinket összekötve Magyarországra azeri gáz érkezhessen. „Hazánk sürgeti az Európai Unió tagországait a közös energiapiac létrehozására, amelynek első lépése a szomszédos államok csőrendszereinek összekapcsolása kell hogy legyen” – mondta a kormányfő.

Gazdasági szempontból különösen értékes országnak nevezte Azerbajdzsánt, mivel egyfajta hidat képez Európa és Ázsia között. Szavai szerint külön elismerést érdemelnek azon erőfeszítések, amelyeket egy földgázban és olajban gazdag ország tesz azért, hogy más iparágakban is sikeres legyen, több lábon álljon a gazdasága.

Ilham Aliyev történelmi jelentőségűnek értékelte a két ország stratégiai együttműködését, amely magasabb szintre emeli a kapcsolatot Azerbajdzsán és Magyarország közt. A jó politikai kapcsolatok nagy lendületet adhatnak a kereskedelmi forgalomnak is. Azerbajdzsán egyébként korábban hasonló egyezményt kötött Franciaországgal és Olaszországgal.

Az elnök a kétoldalú üzleti kapcsolatok kiemelt területei közt említette az infrastrukturális beruházásokat, az út- és vasútépítéseket, a mezőgazdaságot, a vízgazdálkodást, az infokommunikáció és az energia területét. Utóbbival kapcsolatban jelezte: jók az együttműködés kilátásai, mivel Azerbajdzsán új forrást jelenthet Európának, és az országnak szüksége van az európai piacra.

A delegáció tagjai kedden a stratégiai partnerség mellett légi közlekedési, turisztikai, állat-egészségügyi együttműködést is aláírtak. Emellett jóváhagytak egy megállapodást az innovatív stratégiák alkalmazásáról, valamint két dokumentumot a sport, illetve az ifjúság és az oktatás területén való együttműködésről.

A találkozót követő magyar–azeri üzleti fórumon több kétoldalú üzleti megállapodás született, köztük a Magyar Kereskedőház és az Azerbajdzsáni Vállalkozók és Munkavállalók Szövetsége, az Azeri Nemzeti Tudományos Akadémia és a Nemzeti Innovációs Hivatal, valamint a közútfejlesztéssel foglalkozó állami Azerroadservice és a Közgép között.

Puskár Anett, a Közgép kommunikációs igazgatója a megállapodás kapcsán jelezte: az azeri állami cég több autópályahíd építésére kérte fel a vállalatot. Szerinte ezzel a cég szaktudását és a magyar mérnöki tudást is elismerik. „A megállapodás jelentőségét tovább növeli, hogy az erről szóló szándéknyilatkozatot az után írhattuk alá, hogy a két ország is stratégiai megállapodást kötött egymással” – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.