Tartós és látható fejlődésben a kiskereskedelem

Sorozatban tizenötödik hónapja bővül a kiskereskedelem – hívja fel a figyelmet a KSH friss adataira az NGM.

2014. 11. 26. 8:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább bővült Magyarország kiskereskedelmi forgalma, idén szeptemberben már 4,5 százalékkal, az év első kilenc hónapjában 5,1 százalékkal erősödött az ágazat az egy évvel korábban mértekhez képest. A KSH legfrissebb adatait értékelve Glattfelder Béla kiemelte, hogy a kiskereskedelmi forgalom sorozatban tizenötödik hónapja bővül, ez a tartósan jó teljesítmény pedig hozzájárul ahhoz, hogy a gazdasági növekedés szerkezete kiegyensúlyozott és hosszú távon is fenntartható legyen.

A gazdaságszabályozásért felelős államtitkár szerint hazánk európai uniós összehasonlításban is jól teljesít: a 4,5 százalékos növekedéssel ismét Európa élmezőnyében vagyunk, a hazai növekedés üteme jóval meghaladja az 1 százalékos uniós átlagot. A háztartások fogyasztásának élénkülését segítette az infláció alacsony szintje és a magas fogyasztói bizalom. Emellett a rekordszintű foglalkoztatás, a reáljövedelmek bővülése és a rezsicsökkentés is támogatta az erősödést. A kiskereskedelmi forgalom növekedésében további tartalékok lehetnek, ugyanis a bankok elszámoltatásával és a devizahitelek lezárásával több pénz maradhat az embereknél – tette hozzá az államtitkár.

Idén szeptemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,4 százalékkal, a nem élelmiszer-kereskedelemben 5,9 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben még nagyobb mértékben, 7,6 százalékkal emelkedett az értékesítés. A vizsgált hónapban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és az internetes kiskereskedelem forgalma (folyó áron) 35 milliárd forinttal volt több szeptemberben, mint egy évvel korábban.

Glattfelder Béla szerint a kiskereskedelmi forgalom növekedése a következő hónapokban is folytatódni fog, ezt támasztja alá többek között a gazdasági növekedés gyorsulása is, ami a jövedelmek bővülésén keresztül a háztartások jövőbeli fogyasztási kiadását és a kiskereskedelmi forgalom emelkedését egyaránt maga után vonja. Az export mellett tehát már a belső fogyasztás is támogatja a gazdasági növekedést, ennek az egészséges szerkezetnek köszönhetően a GDP bővülése 2015-ben is kiegyensúlyozott maradhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.