Újabb hazai húsüzemet építenek le

Mintegy 300 embert küld el hazánkban a szlovák Penta pénzügyi befektetői cég húsipari érdekeltsége.

Dénes Zoltán
2014. 11. 06. 5:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy László, a Kaiser Food ügyvezető igazgatója megkeresésünkre elismerte, hogy a társaság a Szolnokon található gyáregységéből a termelés nagyobb részét átszervezi a szlovákiai losonci, illetve homonnai gyárakba. Szerinte ez azért szükséges, mert a szlovákiai üzemek hatékonyabbak, s a „jelenlegi piaci helyzet” és a termelési költségek emelkedése ésszerűsítésre, a méretgazdaságosság javítására és jobb minőség elérésére sarkallja a társaságot. A vállalat ügyvezető igazgatója felhívta a figyelmet arra is, hogy mindezzel együtt a cégnek nincs szándékában bezárni a békéscsabai üzemét, illetve a teljes szolnoki gyárat. Szolnokon – tette hozzá – csupán a szárazáru-termelést folytatják minimális adminisztratív támogatással.

– Ezáltal csoportos létszámcsökkentést hajtunk végre, ami 160-170 saját dolgozót és további 120-130 munkaerő-kölcsönző cégektől átvett munkatársat érint – közölte az ügyvezető.

Az elbocsátások végrehajtását célzó jogi folyamatokat elindították, a jövő évet várhatóan már a csökkentett létszámmal kezdik el. Nagy László tájékoztatása szerint a leépítés során a Kaiser Food Kft. folyamatosan egyeztet a dolgozói képviseletekkel, s ezzel egy időben a megmaradó szolnoki szárazáruüzemet, valamint a békéscsabai gyárat jelentősen fejlesztik. Mint közölte, a Kaiser Food Kft. és anyacége, a szlovák Mecom Group s. r. o. továbbra is a magyar húskészítménypiac jelentős szereplője kíván maradni. Hozzátette: a fogyasztók által kedvelt márkák – mint a Kaiser, a Csabahús, a Finonimo és a Mecom – várhatóan nagyobb választékban és még jobb minőségben lesznek kaphatók.

Az Agrárszektor.hu korábbi összeállítása szerint a Penta a Debreceni Hús Zrt.-t – a szolnoki Szole-Meat Kft.-vel és a békéscsabai Csabahús Kft.-vel együtt – még 2008-ban vásárolta meg Román Gyula addigi tulajdonostól, majd hozta létre e cégekből a Debreceni Csoport Húsipari Kft.-t. A csoport 2010-ben megvette az abdai és mosonmagyaróvári telephelyű Kaiser Food Élelmiszer-ipari Kft. is, amelyet 2011-ben szintén magába olvasztott. Az akvizíciók után a tulajdonosok a debreceni és a mosonmagyaróvári húsüzemet még 2011-ben bezárták, 2012-ben pedig Abdán is leállították a termelést. A csaknem száz embert foglalkoztató mosonmagyaróvári üzemét 2011 májusában, a 380 főnek munkát adó debreceni gyárat pedig egy hónappal később zárták be. A társaság tájékoztatása szerint egyébként az állatok vágását külföldre, a szlovákiai Losoncra vitték át. A magyarországi húsipari piac második legnagyobb szereplője akkor is arra hivatkozott, hogy ezen lépésekkel a cég eredményesebb lesz.

A társaság jelenleg két termelőüzemmel rendelkezik. Békéscsabán a hagyományos, híres csabai szárazáruk, a hagyományos érlelésű és füstölésű hungarikum szárazkolbászok készülnek. A Szolnokon lévő húsüzem – amelyet most építenek le – a vörösáruk, májasok, turistafélék és sonkák mellett hagyományos érlelésű, penészes szalámikat is előállít.

A szakmán belül többen azon a véleményen vannak, hogy a szlovák befektetői társaság a magyar húsipari üzemek megvásárlásával csak piacot akart szerezni, s ezért zárja be most azokat. Más szakértők mégis inkább a hazai húspiacon jelen lévő, óriási mértékű feketegazdaságra vezetik vissza a mostani üzembezárásokat. Szerintük a feketézés olyan méreteket ölt, hogy emellett a tisztességes üzletmenetet folytató üzemek alig tudnak megélni. Ebből pedig – tették hozzá – egyértelműen leszűrhető az a következtetés, hogy a hatóságok ellenőrzése továbbra sem megfelelő hatékonyságú.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.