Hivatalos: Oroszország nem építi meg a Déli Áramlatot

A Déli Áramlat leállításának tényét az orosz energiaügyi miniszter közölte az EB illetékes alelnökével.

MD
2014. 12. 11. 20:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság sajtóosztálya csütörtökön közölte, hogy Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter az Európai Bizottságnak az energiaunió ügyeiért felelős alelnökével, Maros Sefcoviccsal folytatott telefonbeszélgetésben megerősítette, hogy Oroszország nem folytatja a Déli Áramlat tervének megvalósítását.

Ismert, Vlagyimir Putyin december 1-jén Ankarában jelentette be a projekt leállítását. „Figyelembe véve azt, hogy mindeddig nem kaptunk engedélyt Bulgáriától, úgy tartjuk, hogy Oroszország ilyen körülmények között nem képes folytatni az adott projekt megvalósítását, vagyis e gázvezetékrendszer Fekete-tengerben való kiépítését Nem kezdhetjük el az építést a tenger alatt mindaddig, amíg nem kapjuk meg ehhez Bulgária jóváhagyását” – szögezte le az orosz elnök.

Az MNO megírta, Putyin nem visszavonulót fújt a Déli Áramlat leállításával, hanem új frontot nyitott – Brüsszel felé. Az Európai Unió vezetése pedig lassan azon kezdhet el gondolkodni, hogyan magyarázza meg az energiaárak egekbe emelkedését a gázvezeték meghiúsulása után, illetve hogy miért csinált Törökországból energia-nagyhatalmat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.