Jelentős többlettel zárt az államháztartás

A gazdasági növekedés, a foglalkoztatás bővülése és az online pénztárgépek is javulást eredményeznek.

MA
2014. 12. 08. 17:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A központi költségvetés 938,2 milliárd forintos hiánnyal, míg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 198,2 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 26,3 milliárd forintos többlettel zártak. A tárca kiemelte, hogy az éves, európai uniós módszertan szerinti hiánycél továbbra is a bruttó hazai termék (GDP) 2,9 százaléka – a pénzforgalmi adatok a cél teljesíthetőségét erősítik meg.

Az NGM közleménye szerint a gazdasági növekedés felfutása, a foglalkoztatás bővülése, valamint az online pénztárgépek bekötéséből származó többletbevételek jelentősen javítják a költségvetés számait.

A kiadások és a bevételek az évenként ismétlődő szokásos módon, időben eltérően oszlottak meg, emiatt a hiányszámok 2014-ben sem időarányosan változtak: míg az év első felében a kiadások meghaladták a bevételeket, addig az év második felében a hiány csak kis összegben növekedett, egyes hónapokban – mint idén szeptemberben, októberben és novemberben – még csökkent is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.