Tízmilliárdok az új kasszáktól

Hamarosan újabb területeken, szolgáltatásoknál is kötelezővé teszik az új típusú kasszák használatát – mondta Pankucsi Zoltán.

Jakubász Tamás
2014. 12. 02. 6:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százhetvenötmilliárd forint – az idei esztendő első kilenc hónapjában ennyivel több forgalmi adót róttak le a hazai kereskedelem szereplői a tavalyi év azonos időszakához képest. Az adóbefizetés növekedése nem csekély, pontosan 15 százalékos. A kedvező adat hátterében számos tényező húzódik meg a nemzetgazdasági tárca adóügyi helyettes államtitkára szerint.

Pankucsi Zoltán lapunknak úgy fogalmazott: az érték alakulásában egyértelmű szerepet játszott a gazdasági növekedés, a rezsicsökkentés és a reálbérek emelkedése – a fogyasztók zsebében ugyanis több pénz maradt. De bizonyosan lényeges volt az új típusú pénztárgépek bevezetése is, így ma már jóval kisebb lehet a feketegazdaság a kereskedelemben. Ezt a következtetést egy részadatból vonta le a helyettes államtitkár.

A százhetvenötmilliárdos emelkedésből ugyanis majdnem ötvenmilliárd az ágazat azon részterületeihez kapcsolódik, amelyekben korábban – a hatósági tapasztalatok szerint – jelentős méreteket öltött az adócsalás, a számla nélküli adásvétel.

– Ráadásul – tette hozzá Pankucsi Zoltán – az érintett területek szereplői – vagyis például az élelmiszer- és a ruhaboltosok, vagy a használt cikkekkel kereskedők – forgalmi adófizetése 23 százalékkal szárnyalta túl a tavalyit. Az emelkedés tehát kiugró.

– A kereskedelem folyton növekvő adóügyi adataiból arra is következtetni lehet, hogy a vállalkozások nem csak eladáskor, de az árukészlet megvételekor is ügyelnek a számlára, tehát az ügyletek is legálisak – magyarázta a helyettes államtitkár, hozzátéve: az új pénztárgépek üzembe állításának sikeréhez nem férhet kétség, a rendszer eredményei tízmilliárdokban mérhetők.

Érdeklődtünk arról is: mikor és milyen keretek közt bővíti a kormányzat azoknak a vállalkozóknak a körét, amelyet új típusú pénztárgép használatára kötelez a jogszabály. – A viszonyok tisztulása közös ügy – kezdte válaszát a helyettes államtitkár –, az adóelőírások betartatása a legálisan működő vállalkozások mellett a vásárlók, az állampolgárok érdekét is szolgálja. Nem kétséges, hogy az új kasszarendszer már bizonyított, a szisztéma kiterjesztése előtt így különösebb akadályok nem állnak.

– A végleges döntés hamarosan megszületik – mondta Pankucsi Zoltán, hozzáfűzve, hogy az intézkedésről minden érintett kellő időben tudomást szerezhet.

– Annyit azonban már most is tudni lehet – jegyezte meg végezetül –, hogy a lépés a szolgáltatások jó néhány területét érinti majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.