A webáruházak sem szállíthatnak vasárnap

Szlovákiába költözhet a raktárak egy része. Újabb kiskapuk születnek: a benzinkutakon is átvehető az áru.

2015. 01. 08. 5:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csupán a hagyományos kereskedelmi egységeknek tiltja meg a vasárnaponkénti értékesítést a kormány nemrégiben hozott döntése. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint ugyanis az internetes áruházak sem juttathatják el a csomagokat megrendelőiknek a hét utolsó napján, valamint a munkaszüneti napokon, illetve éjszakánként: este tíz és reggel hat óra között. A szaktárca állásfoglalása szerint a világhálón megrendelt árucikkek összekészítése és kiszállítása szorosan kapcsolódik az értékesítési tevékenységhez, ezért a vasárnapi munkavégzésre vonatkozó tilalom ezekre is kiterjed.

Szakmabeliek szerint előfordulhat, hogy külföldi webkereskedők szippantják el az interneten lebonyolódó kereskedelmi forgalom egy részét. „Lesz olyan, aki a magyar áruházak helyére lép” – jegyezte meg az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára lapunknak. Vámos György úgy vélekedett, az is előfordulhat, hogy előtérbe kerülnek a Szlovákiába települt internetes áruházak, azt ugyanis senki nem fogja tudni ellenőrizni, így megtiltani sem, hogy egy határon túlról érkezett szállító jármű vasárnap csomagot kézbesítsen a magyarországi megrendelőknek. Mint mondta, mostanra egyébként is több internetes kereskedelemmel foglalkozó magyar vállalkozás tette át székhelyét a szomszédba. Vámos György szerint itthon az is megoldás lehet, ha a webáruház olyan helyszínt jelöl meg az áru átadására, amelyik vasárnap is nyitva lehet. Így például ma is több e-bolt termékeit lehet benzinkutakon átvenni.

„A szaktárca jogértelmezése mögött az a következetesség állhat, miszerint ha valamennyi kereskedőnek be kell zárnia ezen a napon, akkor az online áruházak se kerüljenek piaci előnybe velük szemben” – tette hozzá az OKSZ főtitkára. Eltérő véleményt képvisel a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület elnöke. Kis Ervin Egon kérdésünkre kifejtette, értelmetlennek tartja az online áruházak tevékenységének korlátozását, mivel a webboltoknak eleve nincs nyitvatartási idejük.

„Ráadásul egyáltalán nem jellemző itthon a vasárnapi kiszállítás, csupán az online éttermek viszik házhoz rövid időn belül a rendelést, de rájuk nem vonatkozik az elrendelt pihenőnap. A Tesco eddig végzett ugyan vasárnapi kiszállítást az interneten leadott rendelések esetén, ám ezek a vásárlások nem aznap történtek meg a webáruházban, hanem egy-két nappal korábban” – mondta a szakértő. Kis Ervin Egon úgy látja, az interneten megrendelt termékek esetén az azonnali kiszállításnak ezután sem lesz jelentősége. Ugyanakkor tény, hogy a magyarországi online kiskereskedők egy része már most is külföldről, főként Szlovákiából működteti itteni webáruházát. Erre utalhat, hogy az elmúlt időszakban a hazai e-piac két számjegyű bővülésével együtt nőtt a külföldről érkező internetes kiszállítások száma is.

A Nemzetgazdasági Minisztérium egyetért a Miniszterelnökség azon javaslatával, amely szerint a korábban fennálló, a minisztérium által gondozott eredeti szabályozást kell fenntartani bizonyos jövedéki termékek biztosítékánál – tudatta a  gazdasági tárca. Közleményük szerint már korábban jelezték, hogy az érintett piaci szereplők többsége szabályosan jár el. A minisztérium egyeztet az adóhatósággal, hogy senkit ne érhessen hátrány a törvénymódosítás hatálybalépéséig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.