Ezt javasolja Varga Mihály az autóhiteleseknek

A miniszter úgy véli, az ügyfeleknek le kell ülniük tárgyalni a bankokkal. Varga reális lehetőségként tekint a futamidő meghosszabbítására is.

MNO
2015. 01. 19. 9:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfő reggel kijelentette: a bankoknál vannak programok a nehéz helyzetbe került hitelesek megsegítésére, ilyen eszköz lehet például a futamidő meghosszabbítása a törlesztőrészletek emelkedésének kivédésére. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a kormányzat kiemelten kezelte azokat a devizahiteleseket, akik ingatlant vásároltak, és azt elveszthették volna. „Egy autó elvesztése is nagyon komoly problémát okozhat valakinek az életében, de ez talán más eszközökkel áthidalható” – fogalmazott Varga Mihály. Ismert: pénteki rádióinterjújában ezt fogalmazta meg Orbán Viktor miniszterelnök is.

A miniszter beszélt arról is, hogy az államadósságot csökkentették, illetve abban a devizaadósság arányát 50-ről 35 százalékra szorították le, és ez a folyamat szándékuk szerint nem ért véget.

Utalt arra is, hogy a svájci frank árfolyamának mindenki számára meglepő változása azért is kevésbé érintette Magyarországot, mert az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) az államadósságban a svájcifrank-alapú tartozásokat swap-ügyletekkel euróalapúvá változtatta. Magyarország sérülékenységének csökkentésére két mód van, a lakosságnál a devizahitelek kivezetése, az államadósságnál a devizarész mérséklése – tette hozzá.

A miniszter kitért arra is: Barcza György, az ÁKK új vezérigazgatójának feladatául szabta a devizaalapú adósság arányának csökkentése mellett, hogy a hagyományos adósság-, illetve kötvénypiacokon túl újakat is keressen, növelje az ÁKK „földrajzi nyitottságát”.

A nemzetgazdasági miniszter a Napi Gazdaságnak adott, szintén hétfőn megjelent interjújában a banki különadóról is nyilatkozik, ide kattintva olvashatóak a részletek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.