Magyarországon lesz az európai központ

Kína piacvezető távközlési informatikai szoftverfejlesztője, az AsiaInfo Törökbálinton nyitja meg európai támogatóközpontját.

BLM
2015. 01. 19. 21:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai vállalat kezdetben 180 magasan kvalifikált informatikai fejlesztőt és mérnököt foglalkoztat majd a Telenor Házban magyarországi projektjei és erősödő európai jelenléte támogatására. Az AsiaInfo törökbálinti központja 2016-ig akár nyolc európai távközlési projekthez nyújthat támogatást – hangzott el az átadón.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a központ ünnepélyes megnyitóján elmondta, hogy Magyarország számára alapvető versenyképességi kérdés az IT ágazat töretlen fejlődésének biztosítása. „A kormány ehhez kíván új lendületet adni a majd egy éve elfogadott Nemzeti Infokommunikációs Stratégiával és a tavalyi év végén elfogadott Zöld könyvvel, amely a stratégiában foglalt célkitűzések megvalósításához szükséges lépéseket részletezi” – fogalmazott.

A miniszter jelezte, hogy a Zöld könyv elfogadásával az Operatív Programok brüsszeli jóváhagyását követően elindulhatnak az új infokommunikációs programok és pályázatok. Ez már csak azért is fontos, mert az infokommunikációs ágazat 12 százalékát adja a magyar bruttó hazai terméknek, és 270 milliárd forinttal járul hozzá a költségvetéshez – hangsúlyozta a miniszter.

A kínai informatikai szoftverfejlesztő vállalat letelepedése Magyarországon két egymással párhuzamos tendenciára hívja fel a figyelmet – mutatott rá Seszták Miklós. „Egyrészt arra, hogy egyre több külföldi IKT vállalat érzi úgy, hogy a magyarországi jelenlét ideális perspektívát nyújt üzleti céljai eléréséhez, másrészt arra, hogy a magyar IKT szakemberek tudására világviszonylatban is érzékelhető a kereslet” – fogalmazott.

Az AsiaInfo munkatársainak több mint a felét magyar egyetemekről toborozná – tette hozzá Csen Hua-ping, a világszerte több mint 11 ezer alkalmazottat foglalkoztató szoftverfejlesztő vállalat, az AsiaInfo igazgatója.

Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója az átadón elmondta, hogy a tavaly magyarországi jelenlétének 20. évfordulóját ünneplő Telenor már a következő 20 évre készül, amikor olyan új partnert invitál Magyarországra, mint az AsiaInfo. A cég magyar fejlesztők tucatjait fogja foglalkoztatni, így hozzájárul a tehetséges informatikai szakemberek itthon tartásához és a magyar informatikai és távközlési iparág további növekedéséhez – jelentette ki Christopher Laska.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.