Német sajtó: Magyarország példaképpé vált

A frank euróval szembeni árfolyamküszöbének eltörléséről írt keddi számában a Handelsblatt.

MD
2015. 01. 27. 19:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frankhitelek – Kelet-Európa megoldásokért küzd című cikkében Hans-Peter Siebenhaar kiemelte, hogy az árfolyamküszöb eltörlése révén „Magyarország példaképpé vált sok kelet-európai ország számára”.

A devizahitelesek gondjainak enyhítésére kidolgozott megoldásról szólva Orbán Viktor miniszterelnök a lapnak azt mondta, hogy „a bankoknak egy ősbűnüket kell jóvátenniük Magyarországon” – áll a beszámolóban, amely szerint a frank hatalmas mértékű erősödése miatt keletkezett nehézségek nyomán hamarosan más közép- és kelet-európai országok is „követhetik a magyar példát”.

A szerző a Lengyelországban, Horvátországban és Romániában zajló folyamatokat ismertetve kiemelte, hogy amennyiben a térségben a „magyar példát” követő megoldások születnek, a bankoknak leírásokkal kell számolniuk. Hozzátette, hogy Ausztriát is erősen sújtja a frank felértékelődése, és a jobboldali populista párt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a frankban eladósodottak támogatását sürgeti a kormánytól, elsősorban a magyar példára hivatkozva.

Összességében a nemzetközi sajtó határozottan dicséri a magyar forintosítást, mert ezzel nemcsak devizahiteles ingatlantulajdonosok százezreit mentik meg a csődtől, de a magyar gazdaság kilátásai sem romlanak a frank árfolyamának elengedése nyomán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.