Szlovák lapok: „Orbán megmentette a magyarokat”

A magyar kormányfőt a Sme szerint „a frank erősödésének tündöklő győzteseként” ünnepli a világsajtó.

MNO
2015. 01. 20. 13:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Orbán megmentette a magyarokat a franktól” – címmel jelentetett meg kommentárelemeket is tartalmazó beszámolót a szlovák Hospodárské Noviny (HN). A mértékadó gazdasági-közéleti napilap cikke összehasonlító visszatekintést nyújt a magyar és a lengyel lakossági devizahitelekkel kapcsolatos gondokra, majd rámutat: bár a múltban a magyar lakosság relatíve több kölcsönt vett fel svájci frankban, mint a lengyelek, most a magyar kormány „időben meghozott” – a hitelek forintosítását lehetővé tevő – döntésének köszönhetően a magyar hiteleseknek jóval kevesebb gondjuk lesz.

A svájci frank árfolyamával foglalkozó írásában ugyancsak megemlíti a magyar lakossági devizahiteleseket a magyar kormány döntéseiről rendszerint kritikus hangnemben beszámoló liberális pozsonyi Sme, amely szerint Orbán Viktor azzal, hogy „rákényszerítette a bankokat” a devizahitelek forintosítására, „megvédte a magyar háztartásokat” 700 milliárd forintot takarítva meg nekik. A Sme megjegyzi, a történtek után a magyar kormányfőt „a frank erősödésének tündöklő győzteseként” kezeli a világsajtó.

A múlt pénteken a Bloomberg is dicsérte a miniszterelnök lépéseit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.