Trükközésbe kezdtek a boltok?

Úgy tudjuk, néhány kereskedő megpróbál mindent bevetni a vasárnapi nyitva tartásért.

2015. 01. 27. 5:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új társasági szerződéseket ír több olyan kereskedőcég, amely 200 négyzetméternél kisebb üzleteket működtet – tudta meg a Délmagyar.hu hírportál. Ezzel azt a kiskaput próbálják meg kihasználni, amelyet a vasárnapi zárva tartást elrendelő jogszabály hagyott számukra. A törvény lehetővé teszi, hogy azok a kisebb alapterületű üzletek nyitva maradjanak március 15. után is, amelyekben alkalmazott nélkül megoldható a vasárnapi működés. Ezekben az esetekben a tulajdonosnak kell a pult mögé állnia, vagy valamely családtagjának. A vállalkozók egy része úgy próbálja megtartani a hétnapos nyitva tartás rendjét, hogy csekély, jellemzően egyszázalékos tulajdonrésszel beveszik alkalmazottaikat a vállalkozásba, mert ezzel továbbra is lehetőségük lesz a vasárnapi árusításra.

A politikai pártok sem adják fel a törekvést, hogy gátat vessenek a hét utolsó napjára elrendelt zárva tartás bevezetésének. Tegnap a Demokratikus Koalíció azt közölte: az ország mind a 106 választókerületében, több száz helyszínen kezdenek aláírásgyűjtésbe a népszavazás kiírásáért, emellett petíciót is indítottak a törvény eltörléséért.

A vasárnapi zárva tartás várható hatásairól megoszlanak a vélemények. Demján Sándor a Vállalkozók Országos Szövetsége nevében úgy vélekedik, 200–250 milliárd forint hiányzik majd a költségvetésből a boltok vasárnapi zárva tartása miatt, a foglalkoztatottak és az általános forgalmi adó kiesése következtében. Úgy becsülte, hamarosan 25–50 ezer ember veszítheti el az állását. Ennek némiképp ellentmond, hogy Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt nyilatkozta: rengeteg a betöltetlen pozíció a kereskedelemben, főleg a Dunántúlon. Így például a Tesco áruházlánc által utcára tett több mint félezer dolgozót szavai szerint „el fogja szívni a piac”. Emellett a szakszervezeti elnök arra is emlékeztetett, hogy a nagyobb kereskedelmi vállalatok azt ígérték, senkit nem küldenek el a vasárnapi zárva tartás miatt.

A bevásárlóközpontok körében nincs egységes álláspont a március 15. után várható állapotokról. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint azok a plázák, amelyekben mozi, étterem is üzemel, várhatóan kinyitnak vasárnaponként a törvény életbelépése után is, mert csak idővel derülhet ki, megéri-e bezárt boltokkal együtt is üzemeltetni az üzletházakat. Az pedig már egyéni alku kérdése lesz, hogy a bérlők és a plázaüzemeltetők között miként oszlanak majd el a vasárnapi költségek, és például kénytelenek lesznek-e lenyelni az így keletkezett többletkiadásokat a hét végén is működő szolgáltatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.