Márciusban jöhet a nemzeti közműszolgáltató

A szolgáltatás megkezdése az energiahivatal engedélyétől függ.

RZ
2015. 02. 18. 12:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár elmondta: a Magyar Fejlesztési Bank az elmúlt héten benyújtotta a cégbírósághoz azokat a dokumentumokat, amelyek a közműszolgáltató bejegyzéséhez szükségesek.

Az ENKSZ tavasszal a földgázellátásban kezdi meg a lakossági szolgáltatást a Főgáz bázisán, de a cég tevékenységét az egész országra kiterjesztik – közölte. Németh Lászlóné a sajtótájékoztatón bemutatta a nemzeti közműszolgáltató vezérigazgatóját, Horváth Péter Jánost, aki eddig az MVM Magyar Villamos Művek gázüzletágának vezetője volt.

Az államtitkár felidézte, hogy 2014 augusztusában született a kormányhatározat a nemzeti közműszolgáltató cég létrehozásáról. A Miniszterelnökség a napokban kiadta a Magyar Fejlesztési Banknak azt az alapítói határozatát, amely a szolgáltató létrehozásáról szól, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő pedig meghatalmazta a bankot, hogy eljárhasson az állam nevében a cégalapításnál. Így hivatalosan is megkezdi tevékenységét az a társaság, amely az állami közműszolgáltatás egységes és központi irányításáért felel – közölte Németh Lászlóné.

A cég feladata, hogy kialakítsa az állami közműszolgáltatások rendszerét a földgáz, a villamos energia és a távhő területén. Az államtitkár a hatékony és olcsó szolgáltatást hangsúlyozva kiemelte a Magyar Posta és a díjbeszedő bekapcsolását a szolgáltatási láncba.

Folyamatban van az állami tulajdonú Főgáz Zrt. tevékenységi körének kiterjesztése országos szintűre, így a lakossági gázszolgáltatás hamarosan az egész ország területén elérhetővé válik a fogyasztók számára – mondta.

Ismertette azt is: az ügyfélszolgálati pontok a Főgáz ismert ügyfélszolgálatai mellett a posta kirendeltségein nyílnak meg. Még folyik az a vizsgálat, amely alapján kijelölik azokat a helyeket, ahol várják majd a szerződni kívánó ügyfeleket.

Az államtitkár utalt arra is, hogy a posta és a díjbeszedő nyújtotta lehetőségek kihasználása ésszerű együttműködést tesz lehetővé, a fogyasztók számára pedig kényelmes, egyablakos ügyintézést biztosít. A későbbiek során bekapcsolják az egyablakos ügyfélkiszolgálásba a kormányablakokat is, hogy a lakosság még kényelmesebben intézhesse az állami közműszolgáltatással kapcsolatos minden ügyét.

Németh Lászlóné kiemelte: a nonprofit alapon működő nemzeti közszolgáltatás azt jelenti, hogy nem profitérdekeltségből tesznek meg lépéseket, nincsenek olyan kitűzött profitelvárások, mint a külföldi részvényeseknél. Az ellátásbiztonságot és a fogyasztók érdekeit tartják szem előtt, a takarékos működésből és az állami infrastruktúrák bekapcsolásából adódó megtakarítást pedig a további rezsicsökkentés lehetőségének biztosítására, illetve fejlesztésre, szolgáltatás-bővítésre fordítják majd – hangsúlyozta. Ugyanakkor piaci feltételek mellett jelennek meg a piacon, mert minden érvényes hazai és uniós szabályozást be fog tartani a közműszolgáltató – tette hozzá.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a második lépcsőben az áramszolgáltatási piacra lép be a nemzeti közműszolgáltató. Ennek érdekében intenzív tárgyalásokat folytat a kormány az MFB bekapcsolásával a piac több szereplőjével. Az áramszolgáltatást 2016-ban mindenképpen el tudja kezdeni az ENKSZ, de nem kizárt a 2015-ös kezdés sem – hangsúlyozta Németh Lászlóné. A harmadik a távhőszolgáltatás lesz, itt még sok feladat áll a kormányzati szereplők előtt.

A nemzeti közműszolgáltató a következő két-három évben fogja elnyerni azt a működési formát és üzemméretet, amely biztosítani fogja az optimális hatékonyságot – összegezte az államtitkár.

Horváth Péter János, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. vezérigazgatója elmondta: új fejezet kezdődik a hazai közműszolgáltatásban, az átalakulás a fogyasztóknak tartósan megfizethető szolgáltatásokat biztosít majd. A folyamat a rezsicsökkentéssel kezdődött, majd tartóssá tételének igényével folytatódott, és most megkezdődött a megvalósítás fázisa – hangsúlyozta.

A vezérigazgató ismertette: korábban több mint húsz évig dolgozott a Mol-csoportnál különböző vezető beosztásokban, 2010-től az energiahivatalt vezette, majd az elmúlt húsz hónapban az MVM Magyar Villamos Művek gázüzletágának vezetője volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.