Nálunk forgatják vissza a nyereséget a német cégek

A hazánkban működő német vállalatok az itt termelt nyereség több mint felét újra befektetik, hosszú távra terveznek.

MNO
2015. 02. 02. 7:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap hétfői számában megjelent interjúban a nagykövet kiemelte, hogy a Magyarországon tevékenykedő hatezer német cég mintegy húszmilliárd euró értékű befektetést valósított meg a rendszerváltás óta, 300 ezer munkahelyet teremtett.

Németország külgazdasági partnerei között Magyarország a tizenhatodik helyet foglalja el, az ide irányuló német export éves szinten 18,6 milliárd eurót, míg a Németországba irányuló magyar kivitel 21 milliárd eurót tesz ki – idézte az adatokat Lieselore Cyrus, aki szerint ezekből jól látszik, hogy a német befektetések stabilitást hoztak a magyar gazdaságba, és nagymértékben hozzájárulnak a magyar GDP bővüléséhez.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy az utóbbi időben mire panaszkodnak a német cégek, a nagykövet a vállalatok számára terhet jelentő jogszabály-módosításokat említette. Ezek közül kiemelte az EKÁER-rendszer bevezetését, a reklámadót, az élelmiszerlánc-felügyeleti díj drasztikus emelését.

„A cégek az olyan befektetési környezetet részesítik előnyben, ahol több évre előre lehet tervezni, szilárd a jogbiztonság, és kedvező az üzleti környezet, vagyis a gazdasági élet szereplői egyfajta bizalommal viseltetnek egymás iránt” – tette hozzá.

Az együttműködés jövőbeni fejlesztésére komoly potenciált lát a kutatás-fejlesztésben, ami egybecseng a magyar kormány által szorgalmazott növekedési stratégiával, miközben az energiabiztonság és -ellátás is olyan terület, ahol a jövőben szorosabb lehet az együttműködés – mondta a diplomata az interjúban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.