Kölcsönből tudják csak kipengetni a kártérítést?

A Befektető-védelmi Alapnak nem biztos, hogy van elég pénze kártalanítani a Buda-Cash és a Quaestor ügyfeleit.

VZ
2015. 03. 12. 8:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újság csütörtöki cikkében ismerteti: az eddigi legnagyobb kártalanítási összeg az 1999-ben leállt London Bróker Rt.-hez kapcsolódik, a cég bedőlése nyomán 2,243 milliárd forintot fizetett ki az alap a károsultaknak. Ezután viszont már tényleg „csak” százmilliós nagyságrendű ügyek következnek: még az ezredforduló előtt bedőlt CB Bróker ügyfeleit 537,5, a szintén ekkor tönkrement Globex Brókeréit pedig 274,5 millió forint értékben kellett kártalanítania az alapnak.

A Beva adatai szerint eddig összesen 14 brókercég ügyei nyomán kellett kártalanítást fizetni, összesen 4,344 milliárd forint összegben, hozzávetőlegesen 11 700 ügyfélnek. Utóbbiak közül hozzávetőlegesen nyolcezer befektető a CB és a London Brókerhez kötődött.

Ha a Beva kártalanítási kötelezettsége meghaladja a hozzávetőleg 12 milliárdos vagyonát, tagjainak rendkívüli befizetést rendelhet el, idén még további 1,22 milliárd forint beszedésére lenne mód. Ha a pótbefizetés sem elég, kereskedelmi banki hitelt is felvehet, amelyet állami készfizető kezesség biztosít. Az esetlegesen felvett hitelt azonban a Beván keresztül a tagintézményeknek kell visszafizetniük, az állam nem járul hozzá az alap vagyonához – írja az újság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.