Küszöbön az állami áramszolgáltatás

Az Elmű–ÉMÁSZ Társaságcsoport ügyfélszolgálati leányvállalatával, s vele mintegy kétmillió ügyféllel bővülhet az állami közműellátásban részesülő fogyasztók köre.

Illés József
2015. 04. 28. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Elmű–ÉMÁSZ Társaságcsoport ügyfélszolgálati leányvállalatának felvásárlásával léphet a lakossági árampiacra az állam – értesült lapunk iparági forrásokból. Így a budapesti, a főváros környéki, illetve az észak-magyarországi családok hamarosan arra ébredhetnek, hogy az állami vállalat fogyasztói lettek. Úgy tudjuk: a kormányzat a Magyar Fejlesztési Bank közreműködésével szerzi meg a kliensekkel együtt az ügyfélszolgálati céget, az Elmű–ÉMÁSZ kettős ugyanis kész lemondani a hozzá tartozó háztartási – úgynevezett egyetemes szolgáltatási körbe tartozó – áramfelhasználókról. Ennek az ügyfélkörnek az ellátása évente hozzávetőleg tízmilliárd forint körüli veszteséget okoz a társaságnak. Ezt a ráfizetést később az állami áramcég állja majd, egyelőre nem tudni, milyen forrásból.

A több mint kétmillió fogyasztót kezelő ügyfélszolgálati vállalat vételárának a nagysága hivatalosan nem ismert. Szakmai becslések szerint azonban tízmilliárd forintos nagyságrendű összegről lehet szó. Értesüléseink szerint a kormányzat azért választotta az Elmű–ÉMÁSZ kettős ügyfélkezelő cégét, mert korszerű és könnyen fejleszthető. Ezért később az ügyfélkör akár ugrásszerű bővülése sem okoz majd gondot a számlázási rendszer működtetésében.

A felhasználók eleinte várhatóan nem érzékelnek majd semmit a szolgáltatóváltásból. A cserével kapcsolatos adminisztrációt vélhetően egy nyilatkozat kitöltésével letudhatják majd, s azt követően csak a fejléc lesz más a számlán. Az új, állami rezsicég ugyanis előreláthatólag semmilyen árengedményt nem ad majd az újdonsült klienseinek. Ami érthető, miután eleve veszteséges tevékenységet vesz át – jegyezték meg szakértők. Akik szerint szinte biztos, hogy az új, állami áramcég irányítás szempontjából az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.-hez tartozik majd.

A tranzakció lezárásnak pontos időpontja még nem ismert. Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára a napokban az M1 televízió egyik műsorában azonban azt nyilatkozta, hogy a gázszolgáltatás után következő lépésként az áramszolgáltatásban jelenik meg a nemzeti közműszolgáltató, itt heteken belül komoly eredmények várhatók. Az államtitkár közölte, hogy folyamatosak a tárgyalások a szolgáltatókkal, a megbeszéléseket néhány héten belül le tudják zárni. Ahhoz azonban, hogy ténylegesen elindulhasson év végén-jövő év elején az áramszolgáltatás, még sok a teendő – fogalmazott. Némethné hozzátette: harmadik lépcsőként a távhőszolgáltatásban jelent majd alternatívát az állami rezsicég a fogyasztóknak, ezzel kapcsolatban április végéig – vagyis napokon belül – elkészül egy cselekvési terv.

Szakértők megjegyezték: azzal, hogy az állam átvesz egy veszteséges üzletrészt, nem oldja meg az áramárak újabb csökkentését. Ugyanakkor a kivásárlással együtt a kabinet átvállalja a veszteségek pótlásának a kötelezettségét is, ami az adófizetők pénztárcáját terheli.

Már az év elején is felröppentek hírek arról, hogy a magyar állam részesedést venne az Elmű– ÉMÁSZ-csoportban. A régebbi információk szerint a kormány a társaságcsoportban résztulajdonos német RWE-től vásárolt volna üzletrészt. Az Elműben az RWE-nek 55,25 százaléka van, mellette az EnBW-nek 29,94 százaléka, az MVM-nek 15,63 százaléka van. Az ÉMÁSZ-ban az RWE 54,26 százalékot ellenőriz, az EnBW 24,91, az MVM pedig 12,05 százalékot.

Korábban a szintén német háttérrel rendelkező E.ON magyarországi árampiaci cégeivel tárgyalt a kabinet a felvásárlásról. A kormány még vételi szándéknyilatkozatot is aláírt az energetikai konszernnel. Az állam így az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt.-ben, az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.-ben és az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt.-ben szerzett volna szándékai szerint többségi tulajdonrészt. Az ügylet azonban – legalábbis információink szerint – nemrégiben leállt, miután a felek nem tudtak megegyezni az árban, illetve a fizetési feltételekben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.