Lázár Jánost kiigazította Brüsszel

Az Európai Bizottság korábbi fő kifogása az volt, hogy nem volt nemzetközi tender a beruházásra.

Illés József
2015. 04. 22. 3:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anna-Kaisa Itkonen ezt annak kapcsán tette, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn bejelentette, az Európai Bizottság hagyta jóvá a fűtőanyag-szállítási szerződést.

– Az ESA arról tájékoztatott minket, hogy a paksi ellátási szerződést megkötötték, és az elemzésük arra világított rá, hogy kéréseiket figyelembe vették, történetesen a szerződés időtartamára és a fűtőanyag-ellátás diverzifikációjára vonatkozóan – magyarázta a fejleményt Anna-Kaisa Itkonen. Az Európai Bizottság fő kifogása az volt, hogy nem volt nemzetközi tender a beruházásra. Az unióban ugyanis nem fogadható el, hogy ugyanaz legyen az építő, az üzemeltető és a fűtőanyag-szállító. Az előírások szerint a nagy energetikai beruházásokban több ország vállalatainak kell helyet kapniuk.

Jávor Benedek európai parlamenti képviselő közleményben vette számba Lázár eddigi tévedéseit. Tájékoztatója szerint 2014 januárjában Lázár János azt mondta: az orosz–magyar nukleáris egyezmény és az orosz részvételű atomerőmű-bővítés ügyében Brüsszel mindent jóváhagyott. Azóta három eljárást indított Magyarország ellen a projekt ügyében az Európai Unió. Majd 2014 nyarán Lázár János bejelentette, Brüsszel egyetértett a sérült paksi fűtőelemek oroszországi kiszállításával. Azóta kiderült, hogy az illetékes uniós szervek nem is értesültek a kiszállítás részleteiről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.