A drágább dinnye a sláger

A szakmai szövetség szerint minden adott ahhoz, hogy sikeres legyen az idei dinnyeszezon.

MNO
2015. 07. 16. 8:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a termelő legalább 50-60 forintot kap kilónként, akkor a dinnye fogyasztói ára 90 és 130 forint között lehet. Ám a termelők tartanak az árzuhanástól, ha ugyanis általánossá válik a 80 forint körüli fogyasztói ár, akkor 2-3 milliárddal csökkenhet az éves szinten 15-16 milliárdos forgalmat bonyolító ágazat bevétele a szakember szerint.

Változnak a vásárlói szokások: már nem a 10–12 kilós, hanem a kisebb, 4–6 kilós dinnyéket keresik. Annak ellenére terjednek a mag nélküli dinnyék, hogy 30-40 százalékkal drágábbak, és egyre népszerűbb a sárga húsú görögdinnye is.

Mint a Magyar Nemzet korábban megírta, idén 220-230 ezer tonna görögdinnye és 17-18 ezer tonna sárgadinnye teremhet. Ezeknek csaknem felét külföldön adják el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.