Csak hétfőn kezdenek tárgyalni a mentőcsomagról

Az egyeztetéseket biztonsági megfontolásokra hivatkozva halasztották el.

MTI
2015. 07. 25. 19:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A görög pénzügyminisztérium a héten többször is jelezte, hogy péntektől egyeztetnek a nemzetközi hitelezők szakértői Athénban a görög kormány képviselőivel a csaknem 86 milliárd euró összegű segélycsomagról. Az Európai Bizottság (EB), az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselői viszont biztonsági megfontolásokra hivatkozva pénteken közölték, hogy addig nem kezdődhetnek el a hivatalos tárgyalások az új hitelprogramról, amíg a megfelelő helyszínt meg nem találják Athénban.

A görögök többsége az ország szuverenitása megsértésének tekintette eddig, ha a hitelezők a hitelprogram feltételei betartása ellenőrzése végett a görög fővárosba akartak látogatni. Így a végére elmérgesedett tárgyalások a görög kormány kérésére Brüsszelben folytak az utóbbi hat hónapban. A hitelezők képviselői több mint egy éve nem jártak Athénban.

Az idézett tisztségviselő tagadta, hogy a kormány távol akarná tartani a hitelezők küldöttségét a kormányhivataloktól. „Semmilyen problémánk nincs azzal, ha el akarnak látogatni a számvevőszékhez” – jelentette ki.

A Reuters hírügynökség tudósítója megkérdezte Alekosz Flaburarisz minisztertől, hogy a görög kormány ezután megengedné-e a hitelezők küldöttségének az athéni látogatásokat, mire ő azt válaszolta: „Ha a megállapodás úgy szól, hogy a küldöttségnek meg kell látogatnia egy bizonyos minisztériumot, akkor azt el kell fogadnunk.”

A hitelezők küldöttsége vasárnap estig megérkezik Athénba görög tisztségviselők közlése szerint, és az AFP hírügynökség egy forrásra hivatkozva hozzátette, hogy a tárgyalásokon ott lesz az euróövezet állandó válságkezelő alapjának, az Európai Stabilitási Mechanizmusnak az egyik tisztségviselője is.

A görög pénzügyminisztérium augusztus 20-ára le akarja zárni a tárgyalásokat, amikor is több mint 3,3 milliárd eurót kell visszafizetni az EKB-nak. A hitelezők augusztus 12–13-át emlegettek mint a megállapodás megkötésének céldátumát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.