Fékezett az ipar

1,5 százalékkal nőtt az ipari termelés májusban.

MNO
2015. 07. 07. 11:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkanaphatástól megtisztított index 6,2 százalékkal emelkedett. A termelés az év első öt hónapjában 6,3 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban 0,2 százalékkal mérséklődött.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: a tendenciák nem változtak a korábbi hónapokhoz képest, továbbra is az autóipar a fő húzóerő.

Az ipar teljesítménye huszadik hónapja megszakítás nélkül emelkedik éves összehasonlításban. Az idén a májusi adat az eddigi legalacsonyabbnak számít, míg márciusban nyolchavi rekordot döntött a termelés növekedése.

Áprilisban az ipari termelés 6,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért adatot, hasonlóan az év korábbi hónapjaihoz, kivételt képezett március, amikor 11,5 százalékos volt a bővülés.


Tavaly májusban az ipari termelés 10,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért adatot. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított ipari kibocsátás 0,3 százalékkal csökkent áprilishoz képest.

A májusi termelési adatok azt bizonyítják, hogy a magyar ipar továbbra is a leggyorsabban növekvők között van Európában – kommentálta a friss ipari termelési adatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)  gazdaságszabályozásért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán. Glattfelder Béla felhívta a figyelmet arra, hogy az adatok közötti különbséget az magyarázza, hogy 2014 májusában 21, míg idén májusban csak 19 munkanap volt. Az adatok kiigazítása után tehát az látható, hogy az ipari növekedés folytatódott, és a magyar ipar továbbra is Európa egyik leggyorsabban növekvő ipara – emelte ki az államtitkár. Mint mondta, pontosan majd csak a részletes adatok tudatában lehet megmondani, mi húzza a magyar ipart, de vélhetően az eddig is nagyon jól teljesítő gépjárműgyártás és a gépgyártás segítette leginkább a teljesítmény növekedését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.