Athén megkapta az első részletet

Az uniós segélyalap csütörtök kora reggel átutalta Görögországnak a 13 milliárd eurót.

MTI
2015. 08. 20. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós segélyalap kormányzótanácsa szerda este döntött a 26 milliárd eurós első részlet első felének a felszabadításáról.

A csütörtökön átutalt 13 milliárd euróból Athén máris befizetett 3,4 milliárd eurót az Európai Központi Bank (EKB) számlájára, amivel törlesztette esedékessé vált adósságát. A 13 milliárd euróból kell még rendeznie Görögországnak egyebek között a júliusban kapott 7,2 milliárd euró áthidaló kölcsönt is.

A 26 milliárd eurós kölcsön még át nem utalt 13 milliárdjából 10 milliárd eurót rövidesen egy külön számlára tesz az ESM, amelyet majd a görög bankok feltőkésítésére lehet felhasználni. További 3 milliárd eurót októberig folyósít az EMS.

Görögországnak a 86 milliárd eurós harmadik segélycsomag törlesztését 15 év múlva kell elkezdenie, és az összeget 32,5 év alatt kell visszafizetnie.

Idén már a második egymást követő hónapban alakult ki többlet a görög fizetési mérlegben júniusban, elsősorban az idegenforgalomból származó bevételek növekedése miatt.

A görög jegybank csütörtökön ismertetett adatai szerint a júniusi aktívum 1,002 milliárd euró volt, kisebb az egy évvel korábbi 1,253 milliárd eurónál, de jóval nagyobb a májusi 407 millió euró többletnél.
Az idegenforgalmi bevétel 1,91 milliárd euró volt júniusban, nagyobb az egy évvel korábbi 1,89 milliárd eurónál.
Tavaly 1,66 milliárd euró, 2013-ban 1,09 milliárd euró volt a görög fizetési többlet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.