A GVH vizsgálja a Vajna-csoport kérelmét

A TV2 nem tartja jogszerűnek a Megapolis Média Vagyonkezelő Zrt. opciójának alapítási körülményeit.

MTI
2015. 10. 20. 14:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gazdasági Versenyhivatal közleménye alapján a versenytörvény rendelkezései kimondják, hogy egyszerűsített eljárásban egy fúziós kérelem 30 napon belül bírálandó el. A fúzió egyik érintettje, a TV2 Média Csoport Kft., a TV2 Media Group Holdings Kft. kizárólagos irányítása alatt áll. A másik fúzionáló társaság, a CEE Broadcasting Limited kizárólagos irányítója pedig a CEE Broadcasting Holding Kft. A két céltársaság – a TV2 Média Csoport Kft., valamint a a CEE Broadcasting Limited – üzletrészei, illetve részvényei 100 százalékának megvásárlása útján az irányítás joga – kizárólagosan – a Magyar Broadcasting Co. Kft. alá került – közölték. A létrejött üzlet alapja a TV2 Media Group Holdings Kft., a CEE Broadcasting Holding Kft. és a Magyar Broadcasting Co. Kft. között 2015. október 15-én kötött részesedés adásvételi szerződés.

A közlemény kitér arra is, hogy a versenytörvény szerint a vállalkozások összefonódásához a GVH engedélyét kell kérni, ha a kérelmező vállalkozáscsoport és a kérelmezett vállalkozáscsoport együttes előző évi nettó árbevétele meghaladja a 15 milliárd forintot, és mindkét vállalkozáscsoport előző évi nettó árbevétele – külön-külön – meghaladja az 500 millió forintot. A versenytörvény rendelkezései szerint egyszerűsített eljárásban egy fúziós kérelem 30 napon belül bírálandó el. A GVH az egyszerűbb megítélésű fúziós ügyekben többnyire a törvényi kereteknél lényegesen rövidebb idő alatt szokott döntést hozni – fejeződik be a versenyhatóság közleménye.

Mivel a TV2 nem tartja jogszerűnek sem a Megapolis Média Vagyonkezelő Zrt. opciójának alapítási körülményeit, sem pedig az opció lehívását, ezért megteszi a szükséges jogi lépéseket. A TV2 jelenlegi tulajdonos-ügyvezetői 2013-ban kölcsönt kaptak egy magánszemélytől, azonban a kölcsön felét rövid időn belül visszautalták. Az opciós szerződés, amely a Double 6 Dominoes Kft. és CCA Vízió Kft. üzletrészeire jött létre, a kölcsön biztosítékául szolgált – áll a közleményben. A kölcsön fennmaradó részét – a felek szóbeli megállapodása szerint – a TV2 jelenlegi tulajdonosainak egyelőre nem kellett visszafizetniük, a kölcsönszerződés módosítására azonban nem került sor. A kölcsönt adó nem követelte a kölcsön fennmaradó összegének visszafizetését.

Így minden szempontból teljesen váratlan és meglepő volt, hogy a Megapolis Média Vagyonkezelő Zrt. – minden előzetes egyeztetés vagy figyelmeztetés nélkül – hivatkozott opciós jogának érvényesítésére. Azt pedig végképp elfogadhatatlannak tartja a TV2, hogy erről a Magyar Broadcasting Co. Kft.-vel október 15-én megkötött adásvételi szerződés aláírását követően értesítették a TV2 tulajdonos-menedzsmentjét. „Nem tartjuk jogszerűnek sem a hivatkozott opció alapításának körülményeit, sem a lehívását, és megtesszük a szükséges jogi lépéseket. Ugyanakkor megerősítjük, hogy az opció lehívására tett kísérlet nem érinti a Magyar Broadcasting Co. Kft.-vel október 15-én kötött adásvételi szerződést, sem a TV2 működését, sem a partnerekkel megkötött és megkötendő szerződéseket, valamint a munkavállalókkal szembeni kötelezettségeket” – áll a közleményben, amely így fejeződik be: „jelenleg a ProSiebenSat.1 közreműködésével dolgozunk a tranzakció lezárásán”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.