Könnyíthetik a nők helyzetét

Nem küldenék közmunkára a diplomás állástalanokat, és változnának a szabadságra vonatkozó passzusok is.

SzE
2015. 10. 13. 12:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos pontján változna a 2012-ben megjelent A munka törvénykönyve a kormány által közzétett tervezet szerint. Ilyen például az, hogy a felsőfokú végzettséggel rendelkező munkanélkülieket nem kellene mindenképpen közfoglalkoztatásba vonni, hiszen ők a munkaerőpiacon nagyobb eséllyel helyezkednek el rövidebb időn belül. És mivel az állam célja az, hogy az álláskeresők mielőbb képzettségüknek megfelelő munkát találjanak, meghagyják ennek lehetőségét, a közfoglalkoztatásba pedig csak saját kérésükre vonnák be őket. Ez egyúttal lehetőséget biztosít arra is, hogy a közfoglalkoztatásban előnyben részesítsék a kevésbé képzett munkanélkülieket, elsősorban őket vezessék vissza a piacra, az ő elhelyezkedési esélyeiket növeljék.

A javaslat pontosítja a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettség alóli mentesülés eseteit is, ami eddig vitákra adott okot. Eszerint a jövőben azokon a napokon, amelyeken a munkáltató szabadságot ad ki, a munkavállaló egyértelműen mentesülne a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól.

A vizsgálatok és az eljárások időtartamára mentesülnének a munkavégzési kötelezettsége alól azok, akik mesterséges megtermékenyítésen vesznek részt. Emellett jobb helyzetbe kerülnének azok a szoptató anyák is, akik nem vesznek igénybe egészségügyi szabadságot: ők a szoptatás első hat hónapjában naponta kétszer egy, ikergyermek esetén naponta kétszer kettő, a kilencedik hónap végéig naponta egy, ikergyermek esetén naponta két órára mentesülnének a munkavégzés alól. Az apának gyermeke születésekor a születést követő második hónap végéig öt, ikergyermekek születése esetén hét munkanapig nem kellene dolgoznia. A véradókat a véradás teljes időtartamára, de legalább négy órára szabadság illetné meg.

A módosítás elősegíti a fizetés nélküli szabadságról visszatérő dolgozók újbóli munkába állását is. Ezt elősegítendő lehetővé teszi azt, hogy ha akarnak, akkor a nők és a gyereküket egyedül nevelő munkavállalók éjszaka is végezhessenek munkát a gyermek hároméves koráig. Továbbra is érvényes azonban az éjszakai munka tilalma a nő várandósságának megállapításától a szülésig terjedő időszakra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.