Megépül Magyarország legnagyobb autóbuszgyára

A csaknem félmilliárd forintos beruházást a Kühne Zrt. saját erőből valósítja meg.

MTI
2015. 10. 14. 15:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Süle Csaba vezérigazgató az MTI-nek elmondta: a már meglévő, több mint 10 ezer négyzetméter alapterületű csarnokot bővítik további 5600 négyzetméterrel. A vasbeton váz már áll, a tetőszerkezet készül, és a tervek szerint 2016 első félében fejezik be a munkálatokat. Az új csarnokban elsősorban az összeállított autóbuszok vázmunkáit végzik majd. Hozzátette: ezzel a mosonmagyaróvári lesz Magyarország legnagyobb autóbuszgyára.

Süle Csaba közölte, a fejlesztéssel a helyközi személyszállítás piacának 2017-ben tervezett liberalizációjára készül fel a Credo buszokat 1999 óta gyártó magyar cégcsoport, a Kravtex-Kühne. Arra számítanak, hogy a kialakuló versenyhelyzetben meghatározó tényező lesz a szolgáltatók buszparkjának az életkora, várható tehát a fiatalítás, az új buszok beszerzése. A cég évente legalább 100-120 jármű értékesítését szeretné elérni.

A mosonmagyaróvári Kühne Zrt.-nek közel 300 alkalmazottja van, ami lényegesen nem változott az elmúlt években. Az új csarnok megépítésével akkor várható jelentősebb dolgozói létszámbővítés, ha a termelési feladatok növekedése ezt majd indokolja – fogalmazott Süle Csaba.

A Kühne Magyarország legöregebb gépgyára, amely megtartotta eredeti profilját, a vállalat jövőre lesz 160 éves. Hozzáfűzte, hogy az évfordulóra bővítik majd a gépgyár saját múzeumát is.

A Kühne Zrt. legutóbbi jelentős fejlesztése a 2011-es autóbuszmodernizációs projekt volt, amelynek keretében megújítottak több járműcsaládot, valamint kifejlesztették az Econell, Inovell, Optinell busztípusokat. Emellett többek között új lézervágógépet, hegesztő berendezéseket és targoncákat vásároltak. A mintegy 450 milliós beruházáshoz csaknem 130 millió forint támogatást nyert a Kühne.

A Kühne Zrt. tavalyi nyeresége mintegy 370 millió forint volt, az értékesítés nettó árbevétele pedig közel 2,5 milliárd forintot ért el, míg 2013-ban valamivel több mint 2 milliárd forintot. A vezérigazgató elmondta: a cég árbevételi terve 2015-re minimális mértékű növekedést tartalmaz, amelyet várhatóan teljesíteni is tud.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.