Megkezdték az állami földek eladását

Mintegy 2700 – 3 hektár alatti – földrészlet hirdetményét jelentette meg a honlapján az NFA.

MTI/MNO
2015. 10. 13. 15:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) október 13-án mintegy 2700 – 3 hektár alatti – földrészlet hirdetményét jelentette meg a honlapján (www.nfa.hu), október 15-én pedig további 3700 megvásárolható földrészlet adatait teszi közzé a szervezet.

A FM közlése szerint ezzel egyidejűleg nyilvánosságra hozzák a további értékesítésbe vonható mintegy 25 200 földrészlet listáját, majd folyamatosan teszi közzé a hozzájuk kapcsolódó értékesítési hirdetményeket.

Bitay: Nem térünk el a törvénytől

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára szerint nem alaptörvény-ellenes az állami tulajdonban lévő szántóföldek egy részének értékesítése, ezért nincs mire várni az értékesítés megkezdésével.

Bitay Márton Örs kedden az M1 aktuális csatornának nyilatkozva azt mondta: azt próbálják támadni, hogy a magyar termőföld a magyar gazdák kezébe kerüljön. Az alkotmánybírósági beadványt az államtitkár még nem látta. Megjegyezte: a Nemzeti Földalapba tartozó földrészletek hasznosítását egy kétharmados törvény szabályozza, amelyet annak idején a Jobbik és az LMP is megszavazott, a már több éve hatályban lévő jogszabály ellen nem volt semmilyen alkotmányossági panasz.

„Ettől a törvénytől pedig egy jottányit sem térünk el, így kíváncsian várnám, hogy milyen aggály merülhet fel egyáltalán ezzel a programmal kapcsolatban”

– mondta. Hozzátette, nem lát semmilyen alkotmányos aggályt annak kapcsán, hogy az állam értékesíti szántóföld-területeinek egy részét. Ez nem alaptörvény-ellenes, tehát nincs mire várni az értékesítéssel – válaszolta arra a kérdésre, befolyásolja-e az értékesítést az alkotmánybírósági beadvány.

A 3 hektárnál nagyobb, nyilvános árverésen értékesíteni tervezett földrészleteket tartalmazó árverési hirdetmények október 15-én jelennek meg, amelyek elsőként hat, majd folyamatosan az összes megyére vonatkozóan megtekinthetők lesznek az NFA honlapján és a megyei kormányhivatalokban – közölte a Földművelésügyi Minisztérium.

Az állami földek eladását korábban rengeteg bírálat érte. Ángyán József, az előző Orbán-kabinet államtitkára spekulációtól tart, szerinte az államra bízott, még meglévő, stratégiai jelentőségű közös nemzeti földvagyonunk jelenlegi hazai átlagáron 500 milliárd forintot, de „burgenlandi mércével” mérve már ma is nem kevesebb mint 5000 milliárd forintot ér. Ángyán úgy látja, ez a tény már önmagában is eléri a spekuláns tőkeérdekeltségek ingerküszöbét.

Múlt hétfőn közös ellenzéki tüntetést is szerveztek az állami földek eladása ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.