Pesten is kapható a letelepedési kötvény

A letelepedési kötvényt árusító társaságokat túlnyomórészt offshore cégek által kedvelt államokban alapították.

MN-összeállítás
2015. 10. 06. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon tart fenn irodát a Liechtensteinben bejegyzett VolDan Investments Limited Aktiengesellschaft, amely többek között orosz, ukrán, türkmén, grúz, fehérorosz és üzbég állampolgároknak értékesít letelepedési kötvényt. A letelepedési konstrukció lényege, hogy az Európai Unión kívüli, úgynevezett harmadik országból érkező befektetők, akik legalább 300 ezer euró névértékű, erre a célra kibocsátott, ötéves futamidejű államkötvényt vásárolnak, fél év után letelepedési engedélyt kapnak, amelynek birtokában szabadon mozoghatnak a schengeni övezetben. A VolDan Hungary Kft.-nek a budapesti V. kerületben, a Bécsi utcában található az irodája. A liechtensteini céget 2013. május 22-én jegyezték be Schaanban, majd másnap a társaság be is nyújtotta az Országgyűlés Rogán Antal által vezetett gazdasági bizottságához a letelepedési kötvények forgalmazására vonatkozó kérelmét.

Az, hogy a cég hazánkban árulja a kötvényeket, azért különleges, mert a letelepedési kötvények értékesítésére engedélyt kapott közvetítő cégek egy kivételével mind olyan országban vagy szigetállamban vannak bejegyezve, amelyek igen népszerűek az offshore cégek körében. Emiatt érthetetlen, hogy ha a Liechtensteinben alapított cégnek megfelel Magyarország árusítóhelyként, miért kellett a vállalkozást külföldön bejegyeztetni. Más érv nem nagyon látszik, mint az, hogy ki akarják használni a hazainál kedvezőbb adószabályozást, és hogy a tulajdonosok homályban maradhatnak. Ráadásul a letelepedési kötvény után az állam 2 százalékos hozamot is fizet, emiatt éri többek között kritika a programot, mivel olyan cégekhez kerül közpénz, amelyeknek az üzleti tevékenységéről nem áll rendelkezésre információ, mivel az Országgyűlés gazdasági bizottsága nem kér be könyvelési adatokat.

A külföldi cégbejegyzéseket érő kritikákra egy másik közvetítő cég, a vietnami és kínai ügyfelekre specializált, a Kajmán-szigeteken bejegyzett Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) egyik vezetője, Lian Wang korábban úgy nyilatkozott, hogy azért nem Magyarországon jegyeztették be a cégüket, mert vásárlóik jobban bíznak az Ázsiában alapított vállalatokban.

A céginformációs rendszer szerint a VolDan Hungary Kft. ügyvezetője Oláh Zoltán, míg a társaság egyedüli tagja a lichtensteini VolDan Investments. Ez utóbbi – Liechtensteinben elérhető nyilvános adatok szerint – Josef Gabriel Hermann nevén van, akihez további 51 cég köthető. (Megkerestük a céget is kérdéseinkkel, lapzártánkig nem kaptunk választ.) A VolDan ugyanakkor Moszkvában is irodát létesített, méghozzá a Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ (Balassi Intézet) Povarszkaja 21. szám alatt található épületének második emeletén.

Úgy tűnik, a VolDan Kft. nehezebb helyzetben van a Kajmán-szigeteki HSSDF-vel szemben, mert a többségében orosz ügyfélkör óvatosabb, mint a kínai vevő. Információnk szerint az oroszok gyanakvóbban tekintenek a programra, ugyanis nem értik, miért csak egy elismervényt kapnak a vásárlásról, miért nem kapják kézhez az államkötvényeket.

A közvetítő vállalkozások díjai ráadásul első ránézésre elég borsosnak tűnnek. Miután a VolDan 60 ezer eurót kér az ügyfelektől a szolgáltatásért cserébe, további mintegy 30 ezer euró is a céghez kerül: a letelepedési kötvényt diszkontáron, 300 ezer helyett körülbelül 270 ezer euróért vásárolja meg, vagyis 90 ezer eurónyi, átszámítva közel 28 millió forintnyi bevétele keletkezik ügyfelenként.

Lapunk információi szerint újabb közvetítő vállalkozás is kaphat engedélyt a kötvények értékesítésére, mivel az amerikai kontinens mindeddig kihasználatlan fehér foltként tátong a térképen. A program szempontjából a közép- és dél-amerikai ügyfelek lehetnek az első számú célpontok. Számukra a program azért lehet vonzó, mert a magyar konstrukció olcsóbb a többi európai ország hasonló ajánlatánál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.