Indul a licit az állami földekért

Hétfőn kezdődik az állami földterületek elárverezésének sorozata. Több megye, illetve a főváros nyitja a sort.

Erdősi Csaba
2015. 11. 16. 4:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó gazdához illő, korai időpontban kell kelnie annak, aki részt akar venni a ma tartott földliciteken. A regisztráció reggel fél 8-kor kezdődik, s az első tétel egy órával később már kalapács alá is kerül. Az árverések nyilvánosak, s a kiíró, vagyis a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet, a fővárosi és megyei kormányhivatalok, illetve a járási (a főváros esetében kerületi) hivatal közreműködésével zajlanak le. Az árveréseken személyesen és jogi képviselő útján is részt lehet venni, de előbbiek sem nélkülözhetik jogi képviselőjük jelenlétét. Kikiáltási ár alatt egyetlen földterület sem találhat új gazdára, az árverési biztosíték a kikiáltási ár tíz százaléka.Győr-Moson-Sopron megyében a (lapunkkal részben közös tulajdonosi hátterű) Mezort-csoporthoz tartozó Lajta-Hanság Zrt. által bérelt állami földterületeket árverezik el. A legkisebb termőterület kikiáltási ára 12,4 millió, a legnagyobbé 129,3 millió forint. Emlékezetes, Purgai Ferencnek, a Mezort vezérigazgatójának lapunkban megjelent véleménye szerint a társaság által bérelt földek új tulajdonosainak nem lesz módjuk a bérleti díj felemelésére.

A Heves megyei földekre pályázók ma hét kisebb-nagyobb területre licitálhatnak. Ezeket egy társaság és két magánszemély bérli jelenleg az államtól. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hat földterületet kísérelnek meg elárverezni. Az NFA árverési hirdetményének tanúsága szerint ezek mindegyikét magánszemélyek bérlik. A budapesti földek árverését Érden tartják. Két árverési csoportban összesen 12 termőföld-terület találhat itt új gazdákra. Ezeket jelenleg egy magánszemély és három társaság műveli.

Mint arról korábban már részletesen beszámoltunk, az állami földek eladásának híre komoly szakmai és politikai felzúdulást keltett. A kormány azzal érvelt az akció mellett, hogy a termőföld legjobb helyen a gazdák tulajdonában van, míg az ellenzék gyakorlatilag a nemzeti vagyon elherdálásaként aposztrofálja az akciót. Különösen nagy hullámokat vetett az ügy akkor, amikor kiderült, hogy az előzetes kommunikáció ellenére az egyébként a törvényi feltételeknek megfelelő külföldi állampolgárok is részt vehetnek a liciten, s ha nyernek, minden további nélkül juthatnak földtulajdonhoz Magyarországon. A kormány szerint erre Brüsszel nyomásának engedve kellett lehetőséget teremteni, sokan felidézték ugyanakkor, hogy a Fidesz egyik határozott kampányígérete az volt, hatalomra kerülve mindenképpen megakadályozzák majd a magyar termőföld külföldi kézre kerülését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.