Vége a titkos adópaktumnak a multikkal

Az EP mai plenáris ülésén megszavazta a TAXE különbizottság munkájának eredményeit összefoglaló jelentést.

MNO
2015. 11. 25. 19:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A multinacionális vállalatok adóelkerülésének negatív hatásait az összes többi adófizető viseli, ideértve a kkv-kat is, ezért átfogó jogszabályi keretet kell létrehozni Európában a tisztességes társasági adózás biztosításáért – mondta Szanyi Tibor. A szocialista EP-képviselő aláhúzta, hogy a különbizottság jelentésében egyértelművé teszik, hogy mit várnak el a tagállamoktól és az Európai Bizottságtól: nevezetesen egy átfogó intézkedéscsomagot az adópaktumok ellen. A céljuk az, hogy a multinacionális cégek ott fizessenek adót, ahol nyereségüket megtermelik – hangsúlyozta a képviselő.

A multiknak sok éven keresztül sikerült lefaragniuk a fizetendő adó értékéből a különböző tagállamokkal kötött titkos alkukon keresztül. Ennek eredményeként azt az adóösszeget, melynek célja az egészségügyi rendszer, az oktatás és az infrastruktúra támogatása, szinte kizárólag a kis- és középvállalkozások, valamint az állampolgárok fizették meg. Ez a helyzet elviselhetetlenné vált, különösen mikor a kormányok komoly költségvetési megszorításokat vezetnek be a szociális kiadások terén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.