A botrányok ellenére is folytatódnak a licitek

Az agrártárca állításával szemben nem a helyben lakó földművesek, kisgazdák vásárolják a magyar földet.

Tóth László Levente
2015. 12. 14. 8:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok nagybirtokos született az elmúlt hetekben a kormány bábáskodásával az állami földárverések eddigi adatai szerint. Nem kell több ezer hektáros gazdákra gondolni, Magyarországon termőföldet ugyanis csak magánszemély vásárolhat, s összesen nem többet, mint 300 hektárt. A rokonság segítségével azonban áthidalhatók ezek a nehézségek. Így még ha az eddigi „zsíros falatok” egy része nem talált is vevőre (volt több terület csaknem félmilliárd, sőt, 700 millió forintos kikiáltási áron is), szép számmal akadnak olyan újdonsült földtulajdonosok, akik 100-300 hektár területet szereztek.

A felcsúti Mészáros földműves-família például több száz hektárnyi földet (nem csak általuk bérelt területeket) szerezhetett, együttesen mintegy 600 millió forintért a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) adatai alapján. Hozzájuk képest valamivel kisebb pályán játszott Besenczey Zoltán, aki Eperjesen 271 hektárt vett 197,3 millióért, és eredményesen licitált 190 millió forintért egy másik, 230 hektáros eperjesi területre is (a két terület összesen már több, mint 500 hektár). Fülöp János Róbert Tompán juthat egy 196,1 és egy 262,8 hektáros – összesen 458,9 hektáros – területhez 300,2, illetve 361,3 millió (összesen 661,5 millió) forintért – egyelőre nem is tudni, hogyan kezelik a hatóságok a 300 hektáros korlátot az ő esetükben. Az igazi nagyágyúk azonban talán mégiscsak azok, akik úgy költenek el több mint félmilliárdot, hogy azt egy egybefüggő földdarabért adják oda. Az egyik ilyen szerencsés földműves Varga Józsefné: ő 580,9 milliót adott 213,3 hektárért Szedresen. A másik költekező kedvű földműves Gscheidt Mátyás, aki Decs településen 222,9 hektárért fizethet ki 616,7 millió forintot. A kevesebb mint egy tucat külföldi nyertes egyike Joseph Henri Peter Sevrien Janssen, aki Bugyi környékén nyert több földrészletet mintegy 400 millió forintért.

Az elmúlt napok krónikájához tartozik, hogy a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. földjei egy részének árverezését leállította a bíróság, és ezek licitjét az NFA vissza is vonta. Addig nem vittek el sokat belőlük, talán azért sem, mert per alatt vannak. Elkezdődött viszont a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. által bérelt állami földek értékesítése is. Előbbi cég földjeit két helyszínen is árverezték szombaton: az egyiken mindegyik terület elkelt, a másik helyen csak a fele. A Lázár János kancelláriaminiszter nagybátyjának érdekeltségi körébe tartozó – szintén hódmezővásárhelyi – Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. meghirdetett nyolc földjéből ugyanakkor csak kettőt vitt el egy ügyvéd, a többire érdekes módon nem is licitáltak. A HVG.hu kérdésére a licitáló ügyvéd nem árulta el, kit képvisel, hanem azt ajánlotta, lapozgassák majd a kifüggesztett hirdetményeket.

Ami az előttünk álló hetet illeti, folytatódik a fenti három cég (Mezőhegyes, Hód-Mezőgazda és a Gorzsai) által művelt földek licitje, amit az elővásárlási jogukkal csak az eredményes licitálás után élni akaró haszonbérlők elő-előbukkanása még kuszábbá tehet majd. A Hód-Mezőgazda haszonbérleti szerződései 2017-ig érvényesek, és nem is nyertek haszonbérleti pályázatot az ezt követő időszakra. A Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. lényegében tovább bérelheti azokat a területeket, amelyeket már az elmúlt húsz évben is használt. Hétfőn árverezik a Városföldi Agrárgazdaság Zrt. bérelt földjeit, ezek között két 315 milliós tétel is akad: egy 176 és egy 221,7 hektáros. A lapunk tulajdonosi érdekeltségi körébe tartozó Lajta-Hanság Zrt. által használt földeket is tovább árverezik a héten, ahogy az Agroprodukt Zrt. által használt területeket is. A Hidasháti Mezőgazdasági Zrt. által bérelt, most kalapács alá kerülő földjei között pedig egy igazi gyöngyszem, egy igen drága, 664,8 milliós kikiáltási árú, 203 hektáros tábla is akad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.