Szétdarabolnák a földbirtokokat

Szakmailag nehezen indokolható, hogy 5-10 hektáronként adnák el az árveréseken el nem kelt földeket.

Tóth László Levente
2015. 12. 04. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakmailag eléggé megalapozatlannak tartják agrárágazati szakértők azt a kormányzati ötletet, amely az elaprózott, nehezen megművelhető magyarországi birtokszerkezet koncentrációja helyett a termőföldek további elaprózását hozná. A kormány ugyanis lapunk értesülése szerint öt-tíz hektáros táblákra szedné szét azokat az egybefüggő, tehát az átlagosnál értékesebb állami területeket, amelyek nem kelnek el a jelenleg is zajló földprivatizáció során. Ez azt jelentené, hogy 30-40 ezer hektárnyi területet apróznának el olyan kis parcellákra, amelyek nem nyújthatnának biztos megélhetést a tulajdonosaiknak. Szakértők szerint ez a rendelkezés szöges ellentétben áll a kormány azon törekvésével, hogy gazdaságosan művelhető méretű birtokrendszert hozzon létre.

A szóban forgó, nagyobb földeket művelő haszonbérlők tulajdonosi köre több esetben már eldöntötte, hogy megpróbál minél több terület tulajdonosává válni, ez azonban nem mindenhol sikerülhet. Forrásaink szerint azért „szántaná be és hintené be sóval” a megmaradt területeket a kormány, mert úgy véli, nincs az az oligarcha, aki öt-tíz hektáronként vásárolgatná össze leendő birtokát.

A Jobbik továbbra is az állami földeladások azonnali leállítását követeli, hozzátéve, hogy amit lehet, vissza kell szerezni. Magyar Zoltán országgyűlési képviselő lapunknak elmondta: az ellenzéki párt az Alkotmánybírósághoz fordulna a polgári törvénykönyv földforgalmi kérdéseket érintő rendelkezéseinek elfogadása esetén. Vagyis abban az esetben, ha megszüntetnék a bérleti szerződéseket tulajdonosváltás esetén, így lehetővé téve a korábban megállapított bérleti díjak módosítását. Álláspontja szerint a tervezett módosítások a jogalkotási nonszensz kategóriájába tartoznak, s az is, hogy a földbérleti díjak megváltoztatására vonatkozó passzusokat kétharmados helyett feles többséggel akarják elfogadni. – A Fidesz jogsértéssel kerüli meg az alaptörvényt – állítja.

A képviselő szerint jól látható, hogy az állami földeladások kapcsán a kormány számításai nem jöttek be a várt mértékben, s a sokat hangoztatott birtokpolitikai irányelvek sem érvényesültek. Emlékeztetett arra: a Jobbik jó néhány területről bebizonyította, hogy olyanok szerezték meg, akik messze vannak a Fidesz kommunikációjában emlegetett célcsoporttól. A Jobbik azt szeretné, ha minél több föld állami maradna, és nem játszanák ki „haveroknak”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.