Lenin Kohászati Művek: még sok a fehér folt

Nem csupán munkahelyüket, de perspektívájukat is elvesztették az emberek.

MTI
2016. 01. 14. 18:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bíró Zoltán kiemelte: a dolgozókkal és családtagjaikkal együtt tízezrek életét befolyásoló esemény a teljes térséget sújtotta, hiszen nem csupán munkahelyüket, de perspektívájukat is elvesztették az emberek. Hozzátette: az LKM bezárása tipikus voltában „rávilágít az átmenet egy jellemző szakaszára és a privatizáció történetére is”.

Mint mondta, egy éve kezdtek a történtek feltárásába a Retörki kutatói, ennek egyik eredménye az a huszonhárom órányi filmre vett interjúanyag, amelyben az LKM egykori dolgozói elevenítik fel a kilencvenes évek elején történteket. A főigazgató jelezte: az ebből összevágott félórás filmet csütörtökön egy miskolci konferencián mutatták be; ebben éppúgy megszólal a vállalat utolsó vezérigazgatója, Drótos László, mint számos mérnök és kétkezi munkás.

Bíró Zoltán elmondta: „a félig történeti, félig jelenkorkutatás” során azt is tervezik áttekinteni, hogyan lehetett volna megmenteni a két évszázados múltra visszatekintő üzemet, hiszen az újraélesztésre az egykori dolgozók is tettek javaslatot, ám a gyár feltámasztásában akkor a bankok nem láttak fantáziát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.