időjárás 19°C Malvin 2022. október 1.
logo

Lenin Kohászati Művek: még sok a fehér folt

MTI
2016.01.14. 18:52

Nem csupán munkahelyüket, de perspektívájukat is elvesztették az emberek.

Bíró Zoltán kiemelte: a dolgozókkal és családtagjaikkal együtt tízezrek életét befolyásoló esemény a teljes térséget sújtotta, hiszen nem csupán munkahelyüket, de perspektívájukat is elvesztették az emberek. Hozzátette: az LKM bezárása tipikus voltában „rávilágít az átmenet egy jellemző szakaszára és a privatizáció történetére is”.

Mint mondta, egy éve kezdtek a történtek feltárásába a Retörki kutatói, ennek egyik eredménye az a huszonhárom órányi filmre vett interjúanyag, amelyben az LKM egykori dolgozói elevenítik fel a kilencvenes évek elején történteket. A főigazgató jelezte: az ebből összevágott félórás filmet csütörtökön egy miskolci konferencián mutatták be; ebben éppúgy megszólal a vállalat utolsó vezérigazgatója, Drótos László, mint számos mérnök és kétkezi munkás.

Bíró Zoltán elmondta: „a félig történeti, félig jelenkorkutatás” során azt is tervezik áttekinteni, hogyan lehetett volna megmenteni a két évszázados múltra visszatekintő üzemet, hiszen az újraélesztésre az egykori dolgozók is tettek javaslatot, ám a gyár feltámasztásában akkor a bankok nem láttak fantáziát.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.