Rekordok Eb-jét rendezi Franciaország

Több meccs több bevételt jelent, de ki garantálja a biztonságot?

Gyöngyösi Balázs
2016. 01. 18. 6:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia sportdiplomácia erejének markáns lenyomata, hogy az ország az 1998-as világ- és a 2016-os Európa-bajnokság elnyerésével is egy kibővített, átalakított futballtorna megrendezésére kapott felhatalmazást. Mert amíg a XX. század utolsó vb-jén 24 helyett már 32 ország nemzeti válogatottja vehetett részt, addig a mostani Eb-mezőny először nem 16, hanem 24 tagú. A több csapat több mérkőzést, egyúttal több stadiont, illetve szurkolót jelent. Így a 2012-es lengyel–ukrán viadalhoz képest 65 százalékkal több, 51 meccset játszanak, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) pedig a televíziós jogok értékesítése, a jegybevételek és a szponzori szerződések bevételi oldalán is igyekszik lépést tartani a közel kétharmados előrelépéssel. Az UEFA összesen 450–500 millió eurós, azaz 141–157 milliárd forintos bevételt remél a seregszemlétől, ez az összeg négy éve még mindössze 300 millió euró volt.

A sportlétesítmények szigorú előírásait hűen tükrözi, hogy az 1998-as vb-t befogadó arénák közül csak a párizsi Stade de France felel meg a kor követelményeinek, a többi kilenc közül öt teljesen felújított, négy pedig vadonatúj. Mindez 1,6 milliárd eurójába kerül Franciaországnak. A legtöbb pénzt a 405 millió eurót felemésztő lyoni komplexum viszi el: az 59 ezer fős befogadóképességű arénát egy 50 hektáros sportközpont szívében húzták fel: új edzőközpont és szállodák kapcsolódnak hozzá. A különleges formájú tetőszerkezet miatt az épület messziről úgy néz ki, mint egy hatalmas esernyő. A Lens városában található 38 ezres Bollaert-Delelis felújítása került a legkevesebbe: hiába építették 1933-ban, 2014– 2015-ben 70 millió euró is elég volt a renoválására. A tíz helyszín közül egyébként a legkisebb a 33 ezer férőhelyes toulouse-i stadion, a legnagyobb pedig a már említett Stade de France a maga 80 ezer fős kapacitásával.

Közel egymillió szurkoló már tavaly nyáron, a csoportbeosztás ismerete nélkül jegyhez jutott: az UEFA rendszerébe 11,26 millió igénylés futott be, ezek közül 1,2 millió a döntőre. A szerencsések sorsolás útján vásárolhattak belépőt, s erről e-mailben már értesítést kaptak. A második körben december 14-től ma délig újabb 800 ezer tikettet dobott piacra a szövetség. Ez a szám úgy jött ki, hogy minden részt vevő ország megkapta a férőhelyek 20 százalékát az adott stadion befogadóképességéhez mérve. Egy ember négy jegyre regisztrálhatott, és februárban értesítik őket, sikerrel jártak-e. Márciusban és áprilisban jön a harmadik szakasz, az online jegybörze. A jegyhez jutottak itt cserélhetnek, vagy visszaadhatják azt a belépőjüket, amelyet mégsem akarnak felhasználni. A 2012-es Eb 1,44 milliós nézőcsúcsa egészen biztosan meg fog dőlni, pedig ez a látogatottság összecsapásonként 46 481 szurkolót jelentett Lengyelországban és Ukrajnában.

A futballtornákon egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a szurkolói zónák. Minden Eb-helyszínen lesz ilyen, a legnagyobbat az Eiffel-torony lábainál elterülő Mars-mezőn állítják fel. Párizs hárommillió látogatóra számít június 10. és július 10. között, a minőségi vendéglátásra pedig nem kevesebb mint 10 millió eurót költ. A szervezők azt ígérik, Európa legnagyobb kivetítője előtt egyszerre 120 ezren követhetik nyomon élőben a találkozókat. A terrortámadások miatt biztonsági ellenőrzés után lehet csak bejutni, több száz rendőr felügyeli majd a tömeget. A Szajna partján felállítandó sátrakban mind a 24 részt vevő ország ételspecialitásait megkóstolhatják az érdeklődők, és a fővárosban 600 önkéntes segíti majd a drukkereket az eligazodásban. Az viszont a biztonságpolitikai szakértőket is megosztja, hogy rend lesz-e az Eb-n. A többség azt mondja, a stadionokon belül és azok környékén biztosan nem lesz újabb merénylet, a forgalmasabb utcákon, tereken vagy a tömegközlekedési eszközökön viszont nehezebben garantálható a biztonság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.