Kisebb áfát vár a zöldségágazat is

Itt a becslések szerint átlagosan 40 százalék körül van a feketegazdaság aránya.

Horváth Attila
2016. 02. 04. 7:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentését minden szakmai szervezet támogatja. Egyelőre úgy néz ki, a sertéstőkehúsok után a tejtermékek következnek, hamarosan ott is 27-ről 5 százalékra csökkenhet az áfa. A legfertőzöttebb terület a legtöbb érintett szerint azonban nem a sertéshúsé és nem is tejé, hanem a zöldség-gyümölcsé. Itt becslések szerint átlagosan 40 százalék körül van a feketegazdaság aránya. Ez mintegy 60-70 milliárd forint kiesést jelent a költségvetésnek.

– A legálisan működő őstermelők, családi gazdaságok és termelői szerveződések működése veszélybe került. A tejágazathoz hasonlóan itt is körhintacsalásról beszélhetünk. Sokan számla nélkül vásárolják fel a termékeket, amit aztán viszont számlával adnak el akár közvetlenül gyári felhasználásra. Ráadásul sok esetben még vissza is igénylik az áfát ezek után – mondta lapunknak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

Csizmadia György szerint a másik komoly ágazati probléma, hogy a nagybani piacokra rengeteg olyan külföldi áru jött be régebben, ami után senki sem fizette meg az áfát. Ezen valamelyest javított az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer), de ez csak az import helyzetén javított. Mint mondta, a belföldi rendszer miatt valóban az egyik legfertőzöttebb ágazatról van szó, ezen sokat segítene az áfacsökkentés. Öt százalékkal szerinte már nem lenne értelme a trükközésnek. Mint mondta, szervezetük két éve tanulmányt küldött a lehetőségekről a szakminisztériumnak, azóta várják a számukra kedvező döntést.

Az elmúlt néhány hétben minden említett ágazati szereplő nyilatkozott már a témában. Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke nemrég arról beszélt, hogy sertéshús és a baromfifélék helyettesítő termékek, ezért nem lehet csak az egyik esetében jelentősen változtatni az áfatartalmat. A Tej Terméktanács elnöke, Mélykuti Tibor szerint a tej áfájának csökkentése révén az áfacsalások mértéke is visszaszorulna, ugyanis Magyarországon az uht-tejjel valósul meg a legnagyobb mértékű áfacsalás. Egyelőre úgy néz ki, ebben az ágazatban csökkenhet legközelebb az áfa.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára két nappal ezelőtt beszélt arról, hogy az áfacsökkentés előtt megvizsgálták, melyik intézkedés szolgálja jobban a magyar gazdaság kifehérítését, és arra jutottak, hogy a sertéságazat volt leginkább érintett az áfacsalásokban. Mint mondta, 30 százalék körülire becsülték a feketegazdaság mértékét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.