Kiürülőben vannak a hazai gáztárolók

Becslések szerint az idén 150-200 milliárd forintot kell költenie földgázvásárlásra a kormányzatnak.

Illés József
2016. 02. 26. 5:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint másfél hónappal a fűtési idény vége előtt mindössze kilenc százalék körüli az állam kezében lévő hazai kereskedelmi földgáztárolók feltöltöttségi szintje. Így kevesebb mint 400 millió köbméter gáz van bennük. Ez a mennyiség néhány nap alatt elfogyna, ha a fűtési szezon hátralévő részében ismét hidegre fordulna az időjárás.

Holoda Attila, a második Orbán-kormány volt energetikai helyettes államtitkára lapunknak elmondta: kockázatos dolog ilyen alacsony gázkészletet tartani, mert a szinte üres tárolókból szükség esetén naponta csak kis mennyiségű gázt lehet kipumpálni. Jelenleg a tárolókból kivehető mennyiség jóval napi 20 millió köbméter alatti lehet. Ez pedig kevésnek bizonyulhat egy-egy hideg napon, amikor a fogyasztás eléri az 50 millió köbmétert. (A felhasználási csúcs a 2006-os télen volt, a napi szükséglet 91 millió köbméter volt.)

Az ország teljes éves gázfogyasztása egyébként nyolc-tíz milliárd köbméter körül van, ennek mintegy 70 százaléka télen fogy el. A lakossági felhasználás évi négymilliárd köbméterhez közelít, amiből a téli fogyasztás általában 2,5–2,8 milliárd köbméter közötti mennyiség. Ennek a 60 százalékát a jelenlegi törvények szerint a szolgáltatóknak előre be kell tárolniuk. Ám mivel ősztől az állami Főgáz Zrt. lesz az országban az egyetlen lakossági gázellátó vállalat, ez a kötelezettség a társaságra hárul. A tárolók feltöltése pedig nem kis kiadással jár majd, mivel becslések szerint a szükséges gázmennyiség felvásárlása a jelenlegi nyomott gázárakon is 150-200 milliárd forint költséget jelent.

Holoda Attila megjegyezte: semmi értelme nem volt több mint 300 milliárd forint közpénzből megvenni a hazai kereskedelmi földgáztárolókat, ha kihasználatlanul állnak.

A januártól több megyében az E.ON helyébe lépő új szolgáltató, a Főgáz Zrt. egyébként a napokban nagy összegű gázszámlákkal riogatja a fogyasztókat. Az állami gázcég ugyanis most küldi ki az első, becsült adatok alapján összeállított számláit az új ügyfeleinek. A pécsi reklamálók elmondása szerint nemritkán a szokásos összeg két-két és félszerese került a számlára – írja a Dunántúli Napló internetes kiadása, a Bama.hu.

A Főgáz tájékoztatása szerint az első számlán két alapdíjat találnak a fogyasztók, mivel januárban nem történt alapdíjszámlázás. Azt is közölték, hogy január hónapban egy matematikailag meghatározott algoritmus (ennek részletei nem ismertek, de valószínűleg ennek az eredményeként születtek a fogyasztók által sokallt számlák) alapján becsült mennyiséget számláznak ki, diktálásra csak később lesz a lakosságnak lehetősége. Közölték: ha valaki nem ért egyet a becsült mennyiséggel, bármelyik ügyfélszolgálaton kezdeményezheti annak módosítását. A második számlától pedig minden fogyasztó visszaáll a korábban megszokottra: átalányfizetésre vagy diktálásra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.