A Fidesz védte meg a glifozátot

A Fidesz a génmódosítás-mentességet hirdeti, de képviselői a bizottságban éppen ellentétesen szavaznak.

Tóth László Levente
2016. 05. 31. 12:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csúfos kudarcot vallott a kormánypárt, már ami a glifozáttartalmú növényvédő és a neonikotinoid hatóanyagú csávázószerek kapcsán a kommunikáció és a cselekvés összeegyeztetését illeti. Szóban a Fidesz a génmódosítás- (GM) mentességet, az egészség védelmét hirdeti, képviselői viszont az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának az ülésén ezzel éppen ellentétesen szavaztak.

A kormánypárti képviselők ugyanis elkaszálták a testület ülésén Sallai R. Benedek, a bizottság LMP-s elnöke két országgyűlési határozati javaslatát tegnap. Mint azt megírtuk, a javaslatok elfogadása esetén a parlament lényegében arra kötelezte volna a kormányt, hogy álljon ki a feltehetően rákkeltő növényvédőszer-hatóanyag, a glifozát és a neonikotinoid hatóanyagú csávázószerek használata ellen.

Idén áprilisban még napirendre se vették a bizottságban a glifozát ügyét, a testület Bencsik János fideszes alelnök kérésére elhalasztotta a glifozátról szóló álláspont kialakítását. A sors iróniája, hogy tegnap éppen a renitens Bencsik szavazta meg Sallai javaslatait, a többi kormánypárti képviselő lesöpörte az asztalról azokat. Ami meglehetősen gyanús annak tükrében, hogy a bizottság előtt az agrártárca képviselője harmatgyenge érveket hozott fel a glifozát mellett, szemben számos nemzetközi tudományos szervezet, például a WHO és Greenpeace a vegyszert károsnak nyilvánító szakvéleményével. Az eseményeket nyomon követők nem értik, miért védi a Fidesz a glifozátot és a neonikotionidokat. Szakmai körökben már olyan véleményeket is hallani lehet, hogy anyagi érdekek állhatnak az ügy hátterében, ami lényegében korrupciót jelentene.

Valakinek már válaszolnia kellene erre a kérdésre – jelentették ki a szervezetek. Leginkább magának Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek. Már csak azért is neki, mert lapunk információi szerint az Egyesült Államokban nem lépett fel határozottan a GMO-k ellen. Sallai R. Benedek mindenesetre úgy látja, máris kibújt a szög a zsákból, hiszen határozati javaslataival színvallásra akarta kényszeríteni a Fideszt, és ez sikerült is neki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.