Lázár János segített Andy Vajnán

Az is indulhatna közbeszerzéseken, aki korábban kartellezett – ezt szeretné a kancelláriaminiszter.

Gyöngyösi Balázs
2016. 05. 13. 8:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lázár János kancelláriaminiszter törvényjavaslatot nyújtott be, amelynek értelmében a közbeszerzési eljárások során ezentúl nem lesz kötelező kizárási ok a korábbi kartellezés – hívta fel lapunk figyelmét a Transparency International. A szervezet közpénzügyi programvezetője szerint figyelemre méltó egybeesés, hogy a javaslatot kedden nyújtották be, a Gazdasági Versenyhivatal pedig éppen egy nappal korábban bírságolt meg öt médiaipari céget kartellezés miatt, amelyből négy biztosan Andy Vajna filmügyi kormánybiztoshoz köthető. Nagy Gabriella szerint jól látható, a kormány gondosan ügyel arra, hogy Vajna érdekeltségei ne maradjanak ki a közbeszerzésekből, illetve éles a párhuzam a kartellezés és az összeférhetetlenségi szabályok enyhítése között. Mint mondta, az uniós jog egyik esetben sem kötelezte a hazai jogalkotót a korábbi szigorúbb szabályozásra.

Eredetileg ugyanis az államfő, a kormánytagok, a legfőbb ügyész, az Alkotmánybíróság elnöke, az Állami Számvevőszék elnöke, a Közbeszerzési Hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Központi Statisztikai Hivatal vezetője és hozzátartozói tulajdonában álló társaságok sem tehettek ajánlatot közbeszerzéseken.

Nem véletlenül vert fel nagy port, hogy a „közeli hozzátartozó” meghatározást „közös háztartásban élőre” módosították, így az említettek lényegében ugyanúgy tenderezhetnek mondjuk a szomszédos utcában lakó rokonukon keresztül. Ugyanez történt a kartellezés tilalmával: nagy dérrel-dúrral bejelentették a zéró toleranciát, hogy elmondhassák, a magyar közbeszerzési törvény a legszigorúbb a 28 uniós tagországé közül, ez azonban nem igazán állja meg a helyét az újabb célzott engedménnyel. Eddig ugyanis minden esetben kizáró ok volt, ha az ajánlattevő az elmúlt három évben egyszer is bírsággal sújtott jogszabálysértést követett el, de mostantól ez alól ki lehet bújni.

A hatalom rendszerint különösebb feltűnés nélkül igyekszik elfogadtatni a parlamenttel az olyan javaslatokat, amelyek a kormányközeli nagyvállalkozóknak kedveznek a jogszabályi környezet átalakításával, a jelek szerint ez a történet is erről szól. Egy nappal a törvényjavaslat benyújtása előtt a Gazdasági Versenyhivatal ugyanis

amiatt bírságolta meg a médiacégeket, hogy az indoklás szerint versenykorlátozó céllal hangolták össze magatartásukat.

A 24 hónapra szóló szerződés tárgya sport- és kulturális eseményeken használatos mobil közvetítőegység bérlése volt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) számára, az Andy Vajnához köthető Liga Tv Kft. pedig minden ajánlatba bekerült alvállalkozóként, hogy semmiképp ne maradjon megrendelés nélkül. A filmügyi kormánybiztoshoz közvetlenül vagy közvetve kapcsolódó cégek közül a Liga Tv-t 40 millió, a Finella Investment Kft.-t 32,5 millió, a Pupu Produkció Filmgyártó Kft.-t 670 ezer, a Nosztalgia-Design Kft.-t pedig ötvenezer forintra bírságolta a versenyhivatal. De a Liga Tv-vel kapcsolatban érdekes összefüggés az is, hogy a kormánymegbízottá lett producer személyén keresztül hogyan találkozik egymással a kaszinóbiznisz és a sportközvetítések monopóliuma. A HVG.hu beszámolt róla: amint az állami televízió tavaly nyáron elindította saját sportcsatornáját, feltűnt az új üzleti lehetőségre rástartolók között Andy Vajna egyik érdekeltsége. Egy korábbi céges összeolvadás eredményeképpen ugyanis a filmmogul már több szállal is kapcsolódik a köztévének HD minőségben sporteseményeket közvetítő Liga Tv-hez. Ez a cég dolgozik stábjaival a labdarúgó NB I és olykor a magyar válogatott mérkőzésein, de közvetítette a felcsúti Puskás–Suzuki-kupát, Ákos több koncertjét és a felújított Pesti Vigadó átadása alkalmából szervezett ünnepséget. A vállalkozást éppen az tette vonzó befektetéssé, hogy az M4 kizárólag HD minőségben sugároz.

A portál több évtizedes kapcsolatot tárt fel a Liga Tv-s Bodnár György nagyvállalkozó és a kormánybiztos között. Együtt vezették a még 1990. december 5-én Panamában alapított Blackburn International Casino S. A.-t, amelynek Vajna az elnöke, Bodnár pedig az alelnöke volt. A Liga Tv korábbi tulajdonosa a HTD Szaknévsor Kft. és a Magyar Sárga Lapok Kft. volt. Mindkettő Bodnár György érdekeltségébe tartozott, aki már a 90-es évek elején kihasított egy szeletet a Magyar Televízióból: olyan szerződést kötött a csatornával, amely nemcsak temérdek műsor- és reklámidőt, hanem a szerkesztésbe való beleszólási jogot is adott a HTD-nek. Mindezt azzal érte el a cég, hogy a futball-, kézilabda-, kosárlabda-, vízilabda-, jégkorong- és röplabdameccsek közvetítési jogait megvásárolta az egyes sportszövetségektől.

Éves szinten milliárdos megbízások

hullhatnak a Liga Tv Kft. ölébe az M4 elindulása óta, amely a cég eddigi második legnagyobb megbízója, a Sport 1 és Sport 2 csatornákat működtető Chello Central Europe Zrt. legfőbb riválisaként kezdte meg működését. A Liga Tv tavalyi pénzügyi eredménye még nem ismeretes, 2014-ben azonban 743 millió forintos nettó árbevételt ért el. A jelenlegi formájában 2003-ban alapított, Budapest XIV. kerületébe bejegyzett vállalkozásnak 72 millió forint a jegyzett tőkéje, és mindössze 12 fő a bejelentett létszáma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.