Megbéníthatják a belvárost a taxisok

Tovább tüntetnek az Uber ellen, lezárások lesznek. A demonstráció ezúttal a délutáni csúcsforgalmat érinti.

Horváth Attila
2016. 05. 03. 4:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lesöpörték az asztalról a javaslatunkat, szerintünk nincs szükség új törvényre, az eddigieket kellene betartatni az Uber-sofőrökkel és a cégükkel, így nem kerülnénk versenyhátrányba. Addig tüntetünk, amíg ez nem következik be – mondta lapunknak Gottlieb Géza, a keddenként zajló budapesti taxisdemonstrációk főszervezője.

Tegnap Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára sajtótájékoztatón közölte: 16 taxisszervezettel egyeztettek, akiket arra kértek, hogy az egész rendszer áttekintésére tegyenek javaslatot. Az államtitkár felidézte, a februárban életbe lépő kormányrendelet lehetővé tette a jogosulatlanul taxizóknál a rendszámtábla levételét, az engedély nélküli diszpécserszolgálatot ellátó szervezeteket pedig 300 ezer forintra bírságolhatják.

A politikus úgy látja, az Uber tevékenysége Magyarországon valamelyest visszaszorult, ezzel együtt a cég a jogszabályellenes tevékenységet nem szüntette meg. A tárca új törvényjavaslata arról szól, a személyszállítási szolgáltatás engedély nélküli végzése esetén a sofőrt kilenc hibaponttal, ismételt szabályszegés esetén ugyanennyivel büntetik, 18 pont után pedig hat hónapra visszavonják a jogosítványát. A járművet fél, ezután egy évre vonják ki a forgalomból. A tárca javaslata alapján az illetékes szakhatóságok 365 napra blokkolhatják az Uber és hozzá hasonló cégek honlapját. Fónagy János közölte, a parlament tavaszi ülésszakán elfogadhatja a várhatóan ma benyújtandó törvénytervezetet.

– A megbeszélésen nem ilyen javaslatokat tettünk. Arra kértük a tárcát, érjék el, hogy az adóhatóság, a rendőrség, a Budapesti Közlekedési Központ és a többi szervezet tartassa be a már megjelent rendeleteket, mert újakra nincs szükség. Mivel az Ubert valójában nem ellenőrzik megfelelően, ezért egyre több az illegális személyszállítást végzők száma. A szigorítások miatt a közel 6 ezer fővárosi taxisból már ezer hagyta ott a szakmát. Úgy becsüljük, közülük akár több százan is lehetnek azok, akik azóta sárga autóval és fehér rendszámmal uberezni kezdtek. Taxisengedélyük már nincs, így kevesebb ellenőrzést kapnak – mondta Gottlieb Géza.

Lapunk korábban beszámolt róla, hogy tavaly június végén a kormány elfogadta az új taxirendeletet, amelyben az áll, hogy 2018-tól taxiszolgáltatás csak 10 évnél nem régebben forgalomba helyezett – két oldalon két-két ajtós, legalább Euro 4-es besorolású belső égésű motorral vagy elektromos hajtással rendelkező – és légkondicionált gépkocsival nyújtható. Úgy tudjuk, sok taxis többek között e feltételek miatt hagyta ott a szakmát. Gottlieb szerint azok a sofőrök, akiknek január óta levették a rendszámát, ma megint ubereznek. A fő szervező elmondta, ma délután 13 órakor indul a felvonulás a Hősök terén.

Az Uber néhány napja megszólalt ez ügyben, s úgy vélekedett, hogy: a kormány tervei alkotmányellenesek. A cég szerint nem igaz az az állítás sem, miszerint az Ubert több helyen is betiltották, például Németországban, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.