Reszkethetnek a károsultak: jön Mészáros embere

Csík Zoltán durván beszállt a szállodabizniszbe, még osztrák síparadicsom is landolhat nála.

2016. 05. 26. 13:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csík Zoltán és Mészáros Lőrinc ezer szállal szőtt kapcsolatával kezdi Hotelhalmozás című cikkét a Figyelő. A 45 éves exrendőr, aki Doszpot Péter helyettese is volt, illetve hazánk „legtehetségesebb” gázszerelője most a szállodabizniszben nyomul. A Magyar Nemzet a kapcsolatot bizonyító céghálót az egerszalóki Saliris Resort bekebelezése kapcsán mutatta be.

Itt került elő az Event-Immo Kft., amelynek „valójában összetett a tulajdonosi háttere, de közvetve Csík is benne van a társaságban”. Ez a cég felel „az egykori Quaestor-vagyon szinte egyetlen valóban értékesnek tűnő befektetésének, vagyis a mátraházi Lifestyle Hotel Mátrának a működéséért is” – írja a Figyelő. Ugyan a felvásárlás még nem lehetséges, mert a hotel bűnügyi zár alatt van, a károsultak máris cidriznek, mert aki ilyen erős politikai kapcsolatokkal bír, az jó áron vihetné. És ugye ami jó a vevőnek, az rossz a károsultnak.

A lap szerint a Mészárol–Csík tandem elkezdett legyeskedni egy bizonyos Optimus Group körül, olyannyira, hogy Csíkot a cég igazgatóságába javasolták a részvényesek, bár a végén nem került be. A vállalat azért lehet érdekes a párosnak, mert portfóliójában szerepel a Holiday Resort Kreischberg-Murau, mely a Buda-Cash-fejes, Pintér Zoltán nagy álma volt. A hotel télen a síelés miatt pörög jól, nyáron pedig az osztrák Formula 1-es nagydíj ötven kilométeres közelsége jelent tuti bizniszt.

A Figyelő cikke ezt követően egy bonyolult céghálóz vázol fel, mely az Optimus és a Buda-Cash kapcsolatát hivatott bizonyítani. „A nyilvános társaság Optimus azonban már igyekszik levetni magáról a Buda-Cashhez való kapcsolat bélyegét. Vezetői a nyilvános létre hivatkoznak, vagyis azt mondják, ők sem tudják, hogy kik a jelenlegi részvényeseik.”

De a dokumentumok bizony azt mutatják, hogy a Buda-Cash Brókerház Zrt. f. a. eladott egy 7,11 százalékos Optimus-csomagot – a Figyelő információi szerint – a megyei szintű fideszesekhez köthető Status Capitalnek. A pakettért ekkor 90-115 milliót fizettek, ami 4-5 forintos részvényárat jelent. „Az alacsony ár akkor még reális volt, azóta azonban megmozdult valami, és mára egy papír már 14-et ér. Szegény BC-károsultak, akik a felszámolási vagyon növekedésében bíztak, most ehetik a kefét ” – írja a lap.

És hogy miért annyira jó most szállodatulajdonosnak lenni? A Figyelő szerint azért, mert őrült pénzeső zúdulhat a szektorra. Akár 520 milliárdnyi uniós pénzt is kiszórhatnak. „Úgy tűnik, ez most az egyik legfontosabb pénzosztási terep” – írja a lap. A hatalmas összeg felett pedig Orbán leghűségesebb minisztere, Seszták Miklós diszponálhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.