Százmilliárdos pofont adhat Brüsszel

Keményen büntethet Brüsszel a versenykorlátozó szennyvízberuházásokért.

Gyöngyösi Balázs
2016. 05. 11. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az aszfaltkeverőügyhöz hasonló méretű botránnyá dagadhat a magyarországi szennyvíz-beruházási gigatender, ugyanis ebben az esetben is versenykorlátozás alapos gyanúja miatt vizsgálódik az Európai Bizottság – értesült a brüsszeli testülethez közeli forrásokból lapunk. Még a nagyságrend is hasonló, hiszen az útépítéseknél a keverőtelepek leosztásával 500 milliárd forintnyi európai uniós forrást sodort veszélybe a kormány, míg a hat vidéki régiót érintő szennyvizes projektek 420 milliárdot emésztenek fel. Lapunk úgy tudja, utóbbi ügyben elkerülhetetlen a korrekció, azaz az uniós támogatás egy részének a visszafizetése. Értesüléseink szerint a továbbra is a közbeszerzések tisztasága mellett kardoskodó magyar fél a színfalak mögött legfeljebb öt-tíz százalékos büntetésbe még belemenne, Brüsszel azonban visszavenné a források 40-50 százalékát is. Eszerint a kormány szempontjából legkedvezőbb forgatókönyv a 21 milliárd forintos bírság lenne, a legkedvezőtlenebb pedig 210 milliárd mínusz. Az ilyenkor alkalmazott gyakorlatot ismerve azonban feltételezhető, hogy valahol „félúton” születik meg az alku, ezzel legalább százmilliárd forinttól eshet el az állam. Már a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) is foglalkozik a vízközműhálózatok fejlesztésére vonatkozó nagy értékű pályázatokkal, amely ezzel együtt jelenleg 16 magyarországi ügyben nyomoz, s ügykezelőkből, jogi véleményezőkből és hírszerzési elemzőkből álló külön csoportot hozott létre a hazai esetekre. Az OLAF ehhez hasonló „szakosodására” az EU-tagok közül rajtunk kívül csak Lengyelországban és Romániában kényszerült.

A Környezeti és energiahatékonysági operatív programhoz (Kehop) tartozó hat felhívás régiónként 70 milliárd forintos összeget tartalmaz, így jön ki összesen a már említett 420 milliárd forint. A nyílt közbeszerzések a közműhálózatok kivitelezésére és felújítására szólnak, a nyertes számára négy évre garantált a megrendelés. Az érintett Kehop-felhívások beruházási keretszerződéseit a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. írta ki. Brüsszel azért tartja indokoltnak a versenyjogi vizsgálat lefolytatását, mert a 2014–2020-as programozási időszak alapcéljával, a kis- és középvállalkozások támogatásával ellenkezik a kiírás, amely épp ellenkezőleg, kifejezetten a legnagyobb piaci szereplőknek kedvez. Ahogyan arról a Világgazdaság is beszámolt, az ebben az ügyben eljáró uniós szakértők a mai napon érkeznek Budapestre, hogy minden lehetséges adatot, információt begyűjtsenek a szennyvízberuházások hátteréről. Az uniós intézmények üzenete tiszta és világos: jobb belátásra kell bírni a magyar kormányzatot, azaz arra kell serkenteni, hogy a kormányközeli nagyvállalkozók célzott feltőkésítése helyett valódi versenyhelyzet teremtsen. A HVG.hu értesülései szerint ugyanis ezen a csatornán keresztül a Duna Aszfalt Kft., a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester érdekeltségébe tartozó Mészáros és Mészáros Kft., illetve a Békés Drén Kft. felpumpálása a cél. Még ha reggeltől estig tárgyalnak a brüsszeli szakértők a kormánytisztviselőkkel, információink szerint akkor is várható még két-három, ehhez hasonló egyeztetés, így jó eséllyel a jövő évre is átnyúlik a vita rendezése. Hosszas huzavona veheti kezdetét, a kormánynak ugyanis esze ágában sincs felfüggeszteni a szennyvízberuházással kapcsolatos közbeszerzéseket, amelyekre egyébként április 25-én lehetett ajánlatot tenni.

A bizottság leginkább azt sérelmezi, hogy a tenderen kizárólag olyan vállalatok jelentkezhetnek, amelyek az előző három évben legalább 20 milliárd forintos forgalmat könyveltek el, illetve a közbeszerzés tárgyából legalább 15 milliárdos árbevételt értek el. Az ajánlattétel további feltétele a 750 millió forintos saját tőke, és az, hogy az utóbbi három évből csak egy lehetett veszteséges a cégnek. A brüsszeli testület úgy látja, mivel több ezer bekötésről, illetve több tízezer méter gravitációs gerincvezetékről, nyomóvezetékről szól a felhívás, ezek az építési, felújítási feladatok a kis- és középvállalkozások számára is elérhetők lennének, ha 800 millió és 3 milliárd forint közötti értékű részekre bontanák őket. A jelenlegi feltételek mellett a kisvállalkozások azonban nem tudnak elindulni ezeken a pályázatokon, csak olyan nagyágyúk sorakozhatnak fel a rajtvonal mögé, mint Mészáros Lőrinc. Brüsszel a korrupciógyanú mellett azért is akasztaná meg a tendert, mert a lebonyolításhoz választott módszert komplex infrastruktúrafejlesztésre alkalmatlannak, költségesnek, ráadásul versenyellenesnek találja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.