Távoznak a skandináv óriások

A Nokia anyagi megfontolásból, az Ericsson szakmai hiányosságok miatt helyezi át gyártását.

Gyöngyösi Balázs
2016. 09. 13. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem közölte a Jabil Circuit Magyarország Kft., mely partnerek fejezik be Tiszaújvárosban a bérgyártatást, de lapunk megtudta, hogy a világ vezető távközlési cégei közül a finn Nokia költségcsökkentéstől vezérelve választja Magyarország helyett Ukrajnát, az Ericsson pedig minőségi gondok miatt telepíti haza gyártósorát Svédországba. Az egyik észak-európai mamutvállalat tehát anyagi, a másik pedig szakmai okokból fordít hátat hazánknak. A Nokia esete aligha magyarázható annyival, hogy a magyar munkaerőnél olcsóbb az ukrán, hiszen a kormány stratégiai partnereként a 4500 főt foglalkoztató Jabil 2010 és 2013 között milliárdos nagyságrendű állami és uniós támogatáshoz jutott, főként munkahelyteremtéshez. Az Ericsson távozása pedig azért súlyos kritika, mert forrásunk szerint a megengedhetőnél jóval több hibás termék, selejt került ki a borsodi cég üzemcsarnokából. Emellett a magyar kormány részéről alapjaiban kérdőjelezi meg a stratégiai partnerség szükségességét és értelmét, hogy éppen ezek a cégek ne tudjanak Magyarországon együttműködni, hiszen ahogy a Jabillal, úgy az Ericssonnal is 2013-ban írt alá együttműködést a kabinet a magyar gazdaságba történő mélyebb beágyazódás érdekében. A gyártósor kiszervezése sajátos értelmezése a beágyazódásnak.

A tiszaújvárosi cég legbelső ügyeire is rálátó forrásunk szerint a két gyártósor leállása miatt 620 dolgozó elbocsátása már zajlik, várhatóan október-november környékén ér véget. Lapunk úgy tudja, az érintettek körülbelül háromnegyed része kölcsönzött és határozott szerződéssel alkalmazott munkaerő. Informátorunk szerint a borsodi Ózdtól egészen a szabolcsi Baktalórántházáig toboroz a Jabil, de a munkavállalók gyakran a szerződés aláírásakor szembesülnek azzal, hogy csak két-három hónapig számítanak rájuk. Két műszakban dolgoznak 12 órát, reggel hat órától este hatig és fordítva, a bérek pedig a törvényben rögzített bruttó 111 ezer forintos minimálbérhez, illetve a bruttó 129 ezres szakmunkásbérminimumhoz igazodnak, a dolgozók jelentős részénél attól alig térnek el.

Szombati cikkünkre úgy reagált az elektronikai ipari vállalat, hogy rögtön ellentmondásba került önmagával: a leépítést elvileg cáfolta, gyakorlatilag mégis megerősítette, a közlemény szerint ugyanis ha visszaesik a megrendelésállomány, elkerülhetetlen a foglalkoztatottak számának csökkentése. Hiába nyílt titok a csoportos létszámleépítés, a Jabil verziója szerint az elmúlt hetekben „csak” egy kisebb, 40 főnyi létszámcsökkentés történt. Válaszában a cég nem a 2010 és 2013 között kapott állami és EU-s támogatásokat taglalta, hanem egy 2014-ben munkahely-teremtési célra kötött, 380 millió forintos szerződésről számolt be. E szerint 2014. január 1. és 2018. december 31. között a kezdő létszámhoz képest plusz 160 munkavállaló, így összesen 3748 fő foglalkoztatását és megtartását vállalta. De a létszámtartást a cég nem tudta tartani, a 380 millió forintból 355 millió lehívása után a szerződést lezárta. Állítása szerint a Jabil a felvett támogatást, a kamattal együtt 410 millió forintot, vissza is fizette az államnak. A vállalat szerint ha van munkaerő-piaci válság Borsodban, akkor amiatt, hogy jelentős a munkaerőhiány a megyében. Forrásunk szerint a Jabilra jellemző, hogy szükség esetén rövid időn belül több száz embert a gyártósor mellé állít, viszont ha kevesebb a megrendelés, nagy részük máris az utcán találja magát. Példaként felhozta, amikor 11 millió darab okostelefont kellett gyártani Kanadának, 8-9 ezer is volt a dolgozói létszám, plusz üzemcsarnokot is bérelt a cég az ipari parkban. Értesüléseink szerint a Jabil-konszern azzal venné elejét a nemzetközi versenyképesség elveszítésének, hogy a híradás-technikai eszközök mellett gépkocsialkatrészeket is összeszerelnének. Egy nyugat-európai autógyárral tárgyalnak, ha megegyezés születik, az a hazai gyártást is érintheti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.