Útlevél is jár a jómódú letelepedőnek?

Állampolgárságot adhat a kormány a letelepedési kötvényt vásárló külföldieknek.

Wiedemann Tamás
2016. 09. 14. 4:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyorsan magyar állampolgárokká tenné a kormány a letelepedési kötvényt vásárló több mint tizenhatezer külföldi bevándorlót, és persze azokat is, akik majd a jövőben vásárolnak a papírokból. Információink szerint a letelepedési kötvényeket forgalmazó cégek, illetve a velük szerződésben álló ügynökségek azzal reklámozzák a hazai bevándorlási programot, hogy a vásárlók magyar útlevelet is kapnak majd. Egy kanadai cég munkatársa a reklámvideójában azt magyarázza a nézőknek, hogy a jelenlegi magyar szabályozás szerint a letelepedési engedély kézhezvételétele után nyolc évvel igényelhető a magyar állampolgárság. Hangsúlyozza, hogy nem kell hazánkban élni, viszont nyelvvizsgát kell tenni a hatályos jogszabályok szerint. – Ez azonban hamarosan megváltozik, nyolc helyet öt év lesz csak a limit, sőt a kötelező magyar nyelvvizsga intézménye is megszűnik – közölte az Encubate nevű cég munkatársa egy, a magyar programot népszerűsítő videóban (a tizedik perc környékén).

Arról, hogy mindez pontosan mikorra várható, nem tesz említést.

A jómódú, Európán kívüli külföldieket célzó magyar program gyakorlatilag 2013 júniusában indult el, vagyis ekkor értékesítették az első kötvényeket. Feltételezhető, hogy amennyiben a Fidesz a 2018. évi választásokat is megnyeri, a tavaszi voksolások után könnyítene az állampolgársági feltételeken. Ez nem légből kapott találgatás, hiszen a letelepedési kötvényprogrammal kapcsolatos 2012-es törvénymódosítás eredeti indoklásában is szerepel. A Rogán Antal (Fidesz) által jegyzett szövegben konkrétan a következő áll: „Jelen javaslat azért köti az állampolgárság megszerzését állampapír-vásárláshoz, mert ezzel is segíteni kívánja az állam finanszírozását.”

Ugyanebben a dokumentumban szerepel az olcsó kamattal kapcsolatos ígéret. – A javaslat nem kívánja meghatározni a kibocsátásra kerülő államkötvény kamatát vagy futamidejét, ez a jogszabályi feltételek betartásával és a piaci viszonyokra való figyelemmel az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) feladata – ígérte Rogán Antal. Ezt sajnos nem sikerült kivitelezni. A takarékos állam elvével nem összeegyeztethető a piacinál négyszer drágább kamatszint, továbbá nem az ÁKK határozza meg a kamatot, mivel annak mértékét törvényben szabályozta és szavazta meg az Országgyűlés. Rogán Antal indoklásában a jelenlegi valóság abban sem tükröződik vissza, hogy a piacinál négyszer magasabb kamat lényegében a közpénzek hűtlen kezelését jelenti, amelyet még jóindulattal sem lehet a „jogszabályi feltételek betartásaként” definiálni. A letelepedési kötvények kamata 2 százalék, miközben a piacokon 0,5 százalékért lehetne hasonló feltételekkel állampapírt kibocsátani. E négyszeres túlárazásra a kormány a mai napig nem tudott magyarázatot adni.

A letelepedésikötvény-konstrukció lényege, hogy az Európai Unión kívüli, úgynevezett harmadik országból érkező befektetők legalább 300 ezer euró névértékű, erre a célra kibocsátott, ötéves futamidejű államkötvényt vásárolhatnak, cserébe pedig letelepedési engedélyt kapnak. Csak az Országgyűlés gazdasági bizottsága által kijelölt vállalkozások forgalmazhatják a kötvényt. Jelenleg öt vállalkozásnak van forgalmazási engedélye. A társaságok ügyfelenként 45-60 ezer euró szolgáltatási díjat is kérnek, továbbá ők kapják meg a kötvények után járó kamatokat is, ami ügyfelenként további 29 ezer euró. Ez azt jelenti, hogy 74–89 ezer eurót nyernek egy ügyfélen, ami jelenlegi árfolyam mellett 23-27,6 millió forint jutalék kötvényenként. Eddig 3917 kötvényt adtak el, családtagokkal együtt 16 ezren szereztek letelepedési engedélyt.

Az orosz nemzeti légitársaság, az Aeroflot magazinjában is a magyar letelepedési kötvényprogramot népszerűsítik. Ikotity István országgyűlési képviselő (LMP) egyik ismerőse vette észre a reklámot; a képviselő a Facebook-oldalán ismertette, milyen feltételekkel hirdetik a kötvényeket. Ilyen például, hogy a vásárlónak nem kell itt élnie, és befektetését olyan biztonsággal kezelik, mint az állampapírokat. (MN)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.