Borsos csekket kapnak a családok

Sok háztartásnak nem kezdődik jól a hét.

Illés József
2016. 10. 10. 5:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok háztartásnak nem kezdődik jól a hét, miután borsos szemétszállítási díjról szóló csekkeket kapnak. A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. ma kezdi el kiküldeni azokat a számlákat, amelyeket a cég saját tehetetlensége miatt lassan fél éve képtelen volt a háztartásoknak eljuttatni. Ahogy lapunk korábban beszámolt róla, a késedelem oka az, hogy április eleje, vagyis a szemétszállítás államosítása óta az állami kukaholding képtelen megoldani a számlázást. Ezt a feladatot a társaság vélhetően idén már nem is lesz képes ellátni, ezért az NHKV a szemétszállító szolgáltatókkal igyekszik bérszámláztatni. A szerződéseket azonban csak nemrég kezdték megkötni. Becslések szerint a kukaholding tehetetlensége miatt az ügyfeleknek a szemétszállítási szolgáltatóknál eddig országosan 13-15 milliárd forintos adósságuk halmozódott fel. Nagy kérdés, hogy a megközelítőleg két és fél millió ügyfél nagy része hogyan fogja „ledolgozni” a már csaknem félévnyi tartozást, amikor sokan az egyhavi díjat is nehezen tudják befizetni. Az átlagos, havi háromezer forint hulladékszállítási díjjal számolva az egy-egy ügyfélnél felhalmozódott tarifahátralék elérheti akár a 18-21 ezer forintot is, mire megérkeznek az első számlák.

Csizmadia Tamás, az NHKV szóvivője múlt pénteken azt hangsúlyozta, hogy ha egy fogyasztó túl nagy számlát kap, akkor van lehetőség részletfizetésre. A háztartásoknak arra is fel kell készülniük, hogy januártól már nem havonta, hanem negyedévente jön a számla. Vagyis ritkábban, de magasabb összegű számlákat kapnak kézhez.

Eddig leginkább a vidéki háztartásokat érintette az állami cég tehetetlensége, azonban a budapestieket sem kerülik el az államosítással járó kellemetlenségek. Nemrég a Népszabadság arról írt, hogy ha a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. nem olvad be októberig az NHKV-be, leállhat a szemétszállítás a fővárosban, bűzt és mocskot hozva az itt lakók életébe. Ha ugyanis az FKF nem csatlakozik az állami rendszerhez, elveszíti közszolgáltató jellegét, és nem foglalkozhat szemétszállítással. Az új állami cég viszont nem tudja megoldani a hulladék elszállítását. Mi több, egyes szakértők úgy látják: az FKF helyett egyetlen más cég sem képes elvinni a szemetet valamennyi budapesti háztartásból. Így beláthatatlan következményekkel járna, ha a kormány az NHKV közreműködésével tönkretenné a fővárosi céget. Akár tudatosság is lehet emögött, hiszen hamarosan hozzávetőleg 320 milliárd forint uniós támogatás lesz bevonható az ágazat „üzemeltetésébe”, ami csábító üzleti lehetőségeket hordozhat a kormányhoz közelálló cégeknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.