Fűtés sincs a Palóc Nagykernél

Pénzt alig kapnak, és a boltban fagyoskodnak a dolgozók.

Horváth Attila
2016. 10. 14. 12:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napok óta fagyoskodnak az emberek az üzletekben, mert a Palóc Nagyker vezetői úgy gondolták, nincs rá szükség, hogy beindítsák a fűtést azokban a boltokban, ahol rávették a dolgozóikat, hogy kinyissanak, és megpróbálják eladni a bennragadt termékeket. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének Nógrád megyei titkára lapunknak elmondta, a boltosok több réteg ruhában, kabátban sétálnak az üzletben, hogy ne fázzanak meg. A szakszervezet egyik fontos feladata, hogy legalább azt elérjék a vezetőségnél, kapcsolják be a fűtést. Demeter Lászlótól megtudtuk,

az elkeseredett dolgozók a klímaberendezés alá állnak, és bekapcsolják a fűtés funkciót, így próbálják melegíteni átfagyott tagjaikat

– ilyen készülék persze nem mindenhol van. Úgy tudjuk, több boltban az áramszolgáltatás is akadozik.

Mint megírtuk, a CBA korábbi franchise-partnere, a csődeljárás alatt álló, főleg Nógrád megyében működő Palóc Nagykereskedelmi Kft. néhány hete újra megnyitotta körülbelül ötven boltját. A salgótarjáni székhelyű kft.-nél szeptember 23-án rendelte el az eljárást a bíróság. Ettől az időponttól a kft.-t 120 napig fizetési moratórium illeti meg, de a haladék a munkabér-követelések kifizetése alól nem mentesíti a céget. A dolgozók reménye az lehet, hogy ha megkezdődik a felszámolás a cég ellen, a bérgarancia-alapból kártalanítják őket.

A hálózat új beszállítói szerződéseket nem tud kötni, a meglévő készleteit árusítja ki, a bevételből próbálnak valamennyit kifizetni az augusztus óta bérükre váró dolgozóknak. Mintegy 700 millió forintra tehető árukészlet maradt az üzletekben. Demeter László szerint nem lesz akkora forgalma az újra megnyitott üzleteknek, hogy abból a közel 200 milliós tartozást kifizessék. Mint megírtuk, a Palóc Nagyker két éve veszteségesen működik, jelenleg körülbelül 5 milliárd forintos adóssága van, így az új kereskedelmi törvény is arra kötelezné, hogy jövőre bezárjon.

Demeter László elmondta, eddig kétszer 15-20 ezer forintot utaltak a tartalékaikból hamarosan végleg kifogyó alkalmazottaknak, de nem mindenkinek. Számításai szerint eddig 500-600 dolgozó mondott fel az 1300-ból. Sokan már találtak is új munkahelyet. A felmondási papírok azonban késnek, a Palóc Nagyker még ebben sem segíti az embereket.

A szakszervezeti vezető azt is közölte, egyre több üzlethelyiség tulajdonosánál telik be a pohár, mivel a Palóc Nagyker nem fizet bérleti díjat. Van olyan bolt is, amelynek egyszerűen bezárta az ajtaját a bérbeadó, mert megunta a többhavi elmaradást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.