A rendőrség vádemelést javasol egy Horváth-féle NAV csalási ügyben

A több céget érintő nyomozás lezárult, kizárólag a Delta Feed ellen javasolnak vádemelést.

Szabó Dániel
2016. 12. 15. 12:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Nyomozóiroda vádemelési javaslatot küldött a Fővárosi Főügyészségnek az egyik olyan ügyben, amely benne volt Horváth András volt adóügyi ellenőr híressé vált zöld dossziéjában. A Delta Feed nevű cég ellenőrzésekor valóban hivatali visszaélés történhetett a hatóságok szerint, de részleteket egyelőre nem közöltek, írja az Index.

A volt revizor még 2013 novemberében állt ki a nyilvánosság elé azzal, hogy ezermilliárdos összegben csalnak el tételeket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzésein. Az állította, hogy a hatóság kenőpénzért cserébe szemet huny a kiemelt adózók áfacsalásai felett. Akkori bizonyítékait egy zöld dossziéban tartotta, de nem osztotta meg a sajtóval, ezeket aztán elvitték tőle egy 2014-es házkutatás során. Előzőleg ő tett feljelentést a rendőrségen hivatali visszaélés miatt: ez a nyomozás most részben lezárult, ennek a következménye a Delta Feed ügyében az F. Andrea elleni vádemelési javaslat.

Az egyik legnagyobb hazai cégcsoport, a GE Hungary ügyebén viszont nem emelnek vádat. A cégnél 2011-ben a NAV Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜIG) egy 42 milliárd forintos adóhiányt állapított volna meg, még egy bűnügyi feljelentést is előkészítettek az ügyben – emlékeztet az Index. 

Hiába értett egyet a feljelentéssel a NAV Központi Hivatala (KH), mégsem történt meg a feljelentés. A GE képviselője ugyanis azt állította, hogy elintézi az ügyet, és ez is történt: a KÜIG eljárását a NAV leállította, azt mondták, hogy a jegyzőkönyvvel szakmailag nem értenek egyet. Nem küldték el a büntető feljelentést, de a 42 milliárd forintos adóhiányból sem kértek egy fillért sem.

A 444 azt írja, hogy a rendőrség a nyomozáskor arra jutott: az adóhatásági vita nem kategorikusan megítélhető szakmai kérdésekről szólt, ezért nem lehet semmiféle visszaélésről beszélni. A portál birtokába került rendőrségi anyag szerint a nyomozók úgy folytatták le a vizsgálatot, hogy megkeresték azokat a NAV-osokat, akik az amerikai cég ügyét büntetés nélkül lezárták. Ők pedig nem meglepő módon azt mondták, hogy szakmai nézetkülönbség volt a hivatalon belül. A jegyzőkönyvből viszont a cikk szerint nem ez derül ki: még a meghallgatott tanúk is azt mondták, hogy nagyjából az történt, amit Horváth állított.

Lezárták a Horváth András által kifogásolt Bielesen, Gránit Agriculture, Sygnus és a Glencore Grain Hungary cégekkel kapcsolatban is a nyomozást.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.