Kivándorolnak a határ menti masszőrök

Mindössze a vállalkozók 10-15 százaléka vásárolja majd meg az online pénztárgépet.

Horváth Attila
2016. 12. 01. 17:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindössze a masszőrök 10-15 százaléka vásárolja majd meg az online pénztárgépet. Számtalanszor kerestük a nemzetgazdasági tárcát, de legtöbbször még csak válaszra sem méltattak. Hiába kerestük a kapcsolatot velük, hogy megfogalmazhassuk szakmai véleményünket – mondta lapunknak a Masszőrök Egyesületének elnöke.

Podhorszky Tibor azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy csütörtökön a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közölte, az adóhatóság munkatársai eddig már több mint 10 ezer pénztárgép-támogatásra jogosult vállalkozót kerestek fel, hozzátéve, a hivatal az ügyfélkapun keresztül is tájékoztat a teendőkről.

Az érdekképviselet elnöke elmondta, tényleg felkeresték néhány kollégáját telefonon, de őket nagyrészt arról tájékoztatták, hogy ha nem szerzik be a gépeket, akkor komoly büntetésre és ellenőrzésre számíthatnak.

Szorítja az idő a mintegy 30 ezer érintettet, így az online kasszák bevezetésére kötelezett taxisoknak, autószerelőknek, plasztikai sebészeknek, diszkóüzemeltetőknek, fitnesztermek, patyolatok működtetőinek és masszőröknek sietniük kellene, mert a 170 ezer forintba kerülő pénztárgép beszerzéséhez az állam csak akkor ad támogatást, ha azt december 31-ig be is üzemelik. Innentől kezdve pedig kötelező lesz a készülék használata. Ennek segítségével a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azonnali információkhoz jut a bevételről. A tárca szerint a támogatáshoz mindössze egy nyomtatványt kell benyújtani, a NAV pedig öt napon belül visszaküldi az üzembehelyezési kódot és igazolást, miszerint a vállalkozó jogosult a támogatásra. A minisztérium azt is közölte, az eladó a levélben szereplő kód segítségével azonnal üzembe helyezi a pénztárgépet és levonja az 50 ezer forintot a vételárból.

Podhorszky Tibor szerint kész tények elé állították a több ezer masszőrt, nem kaptak egy használható weboldalra mutató linket, pontos információkat arról, mit is kell tenniük. Jelenleg azon dolgozik, hogy összegyűjtse azokat, akik szeretnének gépet venni, mert egyszerre 15-20 vásárlónként a forgalmazók kedvezményt adnak. Kiemelte, az 50 ezer forintos támogatás valójában az üzemeltetők zsebébe kerül, mert nekik kell kifizetni a bekötést és a betanítást is. Ezért szerinte a határ mentén dolgozó masszőrök minden valószínűség szerint átmennek majd a szomszédos országokba vállalkozni, leginkább az osztrák–magyar vonalnál. Szerinte a nyugdíj mellett masszírozók döntő többsége a feketegazdaságba menekül.

– A kollégák tudomásul vették a kötelezettséget. Az első néhány ezer taxis egyébként kedvezményt kapott, 130 ezer forintért veheti majd meg a kasszát, amiből le kell vonni az 50 ezer forintos támogatást. Egyes forgalmazók további akciója az volt, hogy elengedték a 10 ezer forintos beüzemelési díjat. Úgy tudom, még elég kevesen adták le a rendelésüket, akik igen, azok a jövő héttől már számíthatnak a készülék átvételére – mondta lapunknak az Országos Taxis Szövetség elnöke. Metál Zoltán hangsúlyozta, van még egy sürgős megoldásra váró probléma, amit már jeleztek a nemzetgazdasági tárcának. Az új készülék ugyanis nem tud tételes kimutatást adni a megtett kilométerekről és a tarifáról, azaz jóval kevesebb információval rendelkezik, mint az eddigi taxióra által kinyomtatott bizonylat. Az elnök szerint ez fogyasztóvédelmi szempontból aggályos. Ha egy utas valami miatt panaszt tesz, nem lesz elég adat, ami alapján ki lehet vizsgálni az ügyet. Kiemelte, szakmai javaslataikat a kamarákkal közösen már eljuttatták az NGM számára, bízik abban, hogy még ebben a hónapban, a bevezetés előtt megoldást találnak.

A Világgazdaság szerint lesz elegendő online kassza: Várkonyi Gábor, a piacon elsőként jelentkező LA Pénztárgép Kft. ügyvezetője a lapnak azt mondta, csak náluk mintegy ötezer, a taxisok által is használható modellt lehet elvinni decemberben, míg további négyezer, a többi kötelezettnek szánt készülékük van. Közben egyre több piaci szereplő kapja meg az engedélyt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.