Még mindig a számlázással bajlódnak

Szinte bizonyos, hogy a korábbi ígéretek ellenére az év végére nem készül el az állami kukaholding saját számlázási rendszere.

Illés József
2016. 12. 15. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte bizonyos, hogy a korábbi ígéretek ellenére az év végére nem készül el az állami kukaholding, az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. saját számlázási rendszere.

A szerdai Közbeszerzési Értesítőben ugyanis megjelent egy hirdetmény, amely szerint a társaság csak november végén kötött szerződést egy céggel számlázással is összefüggő feladatok ellátására, de a munka elvégzésére, vagyis egy országos számlázási rendszer kialakítására szakértők szerint aligha lesz elegendő a december végéig hátralévő idő. A nyertes Molaris Informatikai Fejlesztő és Szolgáltató Kft. 49 millió forint értékben arra kapott megbízást a nemzeti kukavállalattól, hogy úgynevezett partnerportált és ügyfélkezelő platformot, továbbá egy számlakezelő rendszert alakítson ki, amely hozzávetőleg akár évi 15 millió bizonylat kiállítását is el tudja végezni.

Mivel az állami cég saját rendszerének átadása késik, így várhatóan április közepéig marad a mostani rendszer, amelyben a jobbára önkormányzati tulajdonú szemétszállító cégek küldik ki a csekkeket országszerte a háztartásoknak, vagyis bérszámlázást végeznek az NHKV-nek – nyilatkozta lapunknak a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének az elnöke. Schmidt Jenő elmondta: a kukacsekkek a bérszámlázás beindulásának eredményeként a legtöbb településen ma már viszonylag pontosan érkeznek meg az ügyfelekhez, de ez nem azt jelenti, hogy hibátlanul működik a szemétszállítási ágazat.

Az önkormányzati vezető megjegyezte, jelenleg a családok kétszer is fizetnek a szemétszállítási szolgáltatásért. Egyszer befizetik a számukra kipostázott csekket. Másodszor pedig adófizetőként állják azt a mintegy húszmilliárd forintot, amit eddig az NHKV a kormánytól kapott a hulladékszállítási rendszer finanszírozásához. Emellett ugyancsak az adózok zsebét terheli majd az a várhatóan milliárdos nagyságrendű veszteség, amely az állami kukacégnél csapódik le amiatt, hogy az ügyfelek 15–25 százaléka nem fizeti be a szemétszállítási díjat.

Az ügy további érdekessége, hogy szeptemberben az NHKV már lezárt egy pályázatot, amelyen a győztes ugyancsak az országos számlázási rend kiépítésére kapott megbízást. Ennek keretében újabb jól fizető állami megbízáshoz jutottak Garancsi István, a sajtóban Orbán Viktor miniszterelnökhöz közel álló személyként emlegetett milliárdos üzletember Mobil Adat Kft.-ben lévő cégtársai. Az Antenna Hungária Zrt.-vel közösen ugyanis a Garancsi üzletfelei, Hauser Gábor Miklós, illetve Brasnyó Péter által jegyzett Euromacc Adatfeldolgozó és Szolgáltató Kft. nyerte meg a nemzeti kukacég csaknem 550 millió forint értékű megbízását az állami vállalat bizonylatkészítő rendszerének a megalkotására. Vagyis eddig megközelítőleg 600 millió forintjába került az adózóknak az el nem készült rendszer.

Érdemes megjegyezni: az áprilistól működő állami kukacég hozzávetőleg fél évig nem tudta megoldani, hogy idejében kiküldje a számlákat a felügyelete alá tartozó mintegy 2,5 millió vidéki családnak, amelyek hónapokat várták országszerte a csekkekre. A bérszámlázás pedig, amit az NHKV kierőszakolt a vidéki, zömében önkormányzati szemétszállító vállalatoktól, a szakértők szerint törvénysértő módon működik. Ezért számos polgármesteri hivatal vonakodott szerződést kötni a megbízásos számlagyártásról a kukaholdinggal, amely gyakorlatilag semmilyen hulladékkezelési munkát nem végez. Tevékenysége csupán annyi, hogy beszedi a pénzt a lakosságtól a szolgáltatásért cserébe, és egy részét újraosztja a szemétszállítást ténylegesen elvégző, jobbára helyhatósági kézben lévő mintegy 170 társaságnak.

Schmidt Jenő úgy véli: a polgármesteri hivataloknak fel kell készülniük arra, hogy szükség esetén finanszírozzák a szemétszállítási cégeik veszteségeit, hogy életben tartsák őket. Az NKHV ugyanis nem minden felmerülő működési kiadást hajlandó finanszírozni. Hasonló a helyzet az állami hulladékszállító vállalatoknál, ahol ugyancsak a tulajdonosnak kell a zsebébe nyúlnia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.