Örülhetnek az offshore vállalkozások

Már hivatalos, hogy nem szűnik meg idén a letelepedésikötvény-program.

Wiedemann Tamás
2016. 12. 13. 5:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap ülésezett utoljára idén a parlament, és ahhoz, hogy egy jogszabályt visszavonjanak, nemcsak az országgyűlési képviselőknek, hanem az érintett bizottságoknak is meg kell tárgyalni a törvényjavaslatot. Mivel tegnap nem került napirendre ilyen javaslat, ezzel hivatalossá vált, hogy idén nem szűnik meg a program. Bár elvileg lenne rá lehetőség, hogy kivételes helyzetben összehívják az Országgyűlést a téli szünetben, azonban ez aligha fog bekövetkezni. Rogán Antal kabinetminiszter, a kötvényprogram kitalálója december elején a Hír TV kérdésére már utalt arra, hogy csak jövőre szűnhet meg a pénzért vásárolt letelepedési konstrukció. Lapunk is beszámolt róla, hogy a kínai ügyfelekre specializált Hungarian State Special Debt Fund és partnerei úgy reklámozzák a programot, hogy 2017 első negyedévében is elérhető a lehetőség, sőt féláron is részt lehet venni a programban.

Sőt vasárnap az Alfahír.hu portál arról számolt be, jövő áprilisban az azerbajdzsáni, valamint a kazahsztáni expón is ott lesz a VolDan Investments Ltd. közvetítővállalkozás, amely többek között Dél-Afrikában, Kenyában, Azerbajdzsánban és Törökországban kereskedhet a magyar letelepedési kötvényekkel. A Nemzetgazdasági Minisztérium eközben elkészítette a kötvényprogram áttekintéséről szóló jelentést, de egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A kötvényprogram körül rengeteg furcsaság van. Érthetetlen, többségében miért homályos tulajdonosi szerkezetű offshore cégek jegyezhetik le a külföldi bevándorlók nevében az állampapírokat. Az is furcsa, hogy miközben az állam érdeke minél olcsóbban finanszírozni az adósságát, a piaci kamatoknál lényegesen magasabb hozamot fizet ki, szintén az offshore cégeknek, mivel ők jegyzik a kötvényeket.

Abból, hogy idén sem szüntették meg a programot, jól látszik: a kormánypártok mindent megtesznek a letelepedési kötvényprogramon busás haszonra szert tevő, nagyrészt offshore helyszíneken bejegyzett cégek további zavartalan működéséért. Ezek a közvetítővállalkozások eddig az olcsóbb árazással számolva több mint 92,5 milliárd forintos bevételre tettek szert, miután 4031 külföldi fizetett a letelepedési engedélyért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.